Rendkívüli

Sok sérülttel járó lövöldözés volt Jeruzsálem közelében, autósok lőtték agyon a merénylőket

Órákon belül becsapódhat a műhold – itt érhet Földet az űrügynökség szerint

| Szerző: hirado.hu
Számítások szerint ma ér földet az Európai Űrügynökség (ESA) ERS–2 műholdja. A szakértők felhívták a figyelmet, hogy a zuhanás során a műhold szétesik, nagy része pedig elég a légkörben.

Frissítés: idökőközben megsemmisült a műhold, a részleteket ide kattintva olvashatja.

Kapcsolódó tartalom

Várhatóan 30 év után,  szerdán délután ér földet az Európai Űrügynökség (ESA) ERS–2 műholdja. Az European Remote Sensing 2 műhold 1995 áprilisában állt Föld körüli pályára, megfigyelési feladatait 2011 szeptemberében fejezte be.

A műhold az ügynökség előrejelzése szerint szerdán, hazai idő szerint 16:19 perckor éri el a légkört, de hozzátették, hogy akár plusz-mínusz 19 óra eltérés is lehet.

Érdemes kiemelni, hogy a légkörbe (és a felszínre) esetlegesen újra belépő elemek egyike sem radioaktív vagy mérgező” – mondta Mirko Albani, az ESA munkatársa a Livesience-nek.

Az ESA folyamatos figyelemmel kíséri a műhold útját, amely az előrejelzések szerint valahol Közép-Afrika keleti partjai felett érhet földet

számol be az Independent.

Az ESA már az ERS-2 elsődleges küldetésének befejezése előtt megkezdte a felkészülést az ERS-2 leállítására, 2011 júliusában és augusztusában összesen hatvanhat hajtóműégetést hajtott végre. Ezekre a manőverekre azért volt szükség, hogy elhasználják a műhold maradék üzemanyagát, és a magasságát 785 kilométerről 573 kilométerre csökkentsék.

A feladatok elvégzésével a szakemberek minimálisra csökkentették az ERS–2 más műholdakkal vagy űrszeméttel való ütközését, emellett biztosították, hogy a műhold pályája elég gyorsan csökkenjen ahhoz, hogy a következő 15 évben újra beléphessen a Föld légkörébe.

Kapcsolódó tartalom

A kilövés idején a műhold 2516 kilós volt, az üzemanyag-tartály kiürítésével 2294 kilóra csökkent a súlya. Ez ugyan nagy súlynak tűnhet, de az ESA illetékesei szerint messze nem számít nagy űrszemétnek, ugyanis hasonló tömegű objektumok szinte hetente lépnek be a Föld légkörébe.

Kapcsolódó tartalom

A földet érést túlélő darabok egy átlagosan több száz kilométer hosszú és néhány tíz kilométer széles földi pályán fognak szétterülni, így a kapcsolódó kockázatokat nagyon alacsonynak ítélik a szakértők.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még