Aktuális

Erre még sosem volt példa az ötös lottó történetében

Az egyiptomi nagy piramisokkal egyidős ősi építményre bukkantak Peruban

| Szerző: hirado.hu
Az ősi andoki építkezésnek ez a módszere teljesen új a régészek számára.

A Wyomingi Egyetem régészei egy megalitikus teret tártak fel az észak-perui Cajamarca-medencében – számol be a Heritage Daily.

A kutatók szerint a plaza körülbelül 4750 éves, és az egyik legkorábbi kör alakú tér az Andokban.

A plazát a Callacpuma nevű lelőhelyen fedezték fel. A tér két koncentrikus falból áll, amelyeket nagyméretű, függőlegesen elhelyezett megalitikus kövek alkotnak habarcs nélkül – írja a National Geographic. 

Az építmény formája és mérete, valamint a lakóhelyre utaló háztartási tárgyak hiánya arra utal, hogy az emlékmű valószínűleg szertartási célt szolgált. Az ősi andoki építkezésnek ez a módszere teljesen új a régészek számára.

Kapcsolódó tartalom

A szénizotópos kormeghatározás alapján a helyszín körülbelül 4750 évvel ezelőttről származik, a késő prekerámiás időszakból – olvasható a cikkben.

„Ez az építmény körülbelül száz évvel az egyiptomi nagy piramisok előtt épült, a Stonehenge-dzsel nagyjából egy időben” – nyilatkozta Jason Tooley, a csapat tagja.

Mint írják, a helyszínt – legalábbis időszakosan – továbbra is rituális helyként használták a későbbi korokban. Úgy tűnik, a Callacpuma kör alakú tere a monumentális és megalitikus építészet legkorábbi dokumentált példája a Cajamarca-völgyben, és az ősi Peru legkorábbi építményei közé tartozik.

Kapcsolódó tartalom

„Valószínűleg a Cajamarca-völgy ezen részén élő legelső emberek gyülekezőhelye és szertartási helye volt” – mondta Toohey. „Ezek az emberek elsősorban vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak, és feltételezhetően nem sokkal korábban kezdtek el növénytermesztéssel és állatok háziasításával foglalkozni” – tette hozzá.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még