Aktuális

Megtalálták a pénztárcáját, de nem örülhetett a salgótarjáni fiatal, mert kiderült mit rejtegtett

Meghaladta az ezret a robotasszisztált műtétek száma az Országos Onkológiai Intézetben

Urológiai, hasi, mellkassebészeti és nőgyógyászati műtéteket végeznek ezekkel az eszközökkel. Ezek a beavatkozások kevesebb traumával járnak, ami gyorsabb felépülést biztosít a pácienseknek.

Pedálokkal és karokkal irányítható az a robot, amellyel különböző műtéteket hajtanak végre az Országos Onkológiai Intézet orvosai. A precíz mozgásnak köszönhetően sokkal pontosabban tudnak dolgozni. Novák Zoltán főorvos az M1-en arról beszélt: a többszörös nagyításnak köszönhetően jobban látják például az idegeket, az ereket és a műtéti területeket.

„Annyira precízen dolgozik a gép, illetve dolgozunk vele, hiszen nem úgy kell elképzelni, hogy a gép magától dolgozik, csak tökéletesen leköveti a kezünk mozgását, miközben pár méter távolságban ülünk a pácienstől. Gyakorlatilag a belehelyezett robotkarok ugyanúgy mozognak, ahogy a kezünk mozog, tehát a sebész operál, de a robot végzi el a munkát” – magyarázta Novák Zoltán, az Országos Onkológiai Intézet nőgyógyászati osztályának főorvosa.

Immár meghaladta az ezret a robotasszisztált műtétek száma az Országos Onkológiai Intézetben.

A gépekkel urológiai, hasi sebészeti, mellkassebészeti és nőgyógyászati beavatkozásokat végeznek. A főigazgató szerint ez az egész magyar onkológiai ellátás számára jelentős előrelépés.

Kapcsolódó tartalom

„Nálunk a legtöbb műtétet, háromszáz fölötti műtétet a nőgyógyászati területen végeztek Novák főorvos vezetésével, de már kétszáz fölötti műtéttel a többi három szakma is képviselteti magát. Nagyon fontos, hogy most már van úgynevezett proktorunk, nőgyógyászatból Novák főorvos, urológiából pedig Tenke professzor, ami azt jelenti, hogy az újonnan kiképzendő konzolsebészeket már ők tudják oktatni Magyarországon, és nem kell kívülről tanítómestereket hívni” – részletezte Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

A robotsebészeti beavatkozások kisebb bemetszéseket igényelnek, ami kevesebb traumával, fájdalommal és szövődménnyel jár a betegek számára.

Így pedig gyorsabban felépülhetnek a páciensek.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Ajánljuk még