Aktuális

Erre még sosem volt példa az ötöslottó történetében

Egy amatőr kincsvadász bukkant rá az év egyik legnagyobb felfedezésére

| Szerző: hirado.hu
A lelet az egyik legfontosabb régészeti felfedezés, amely 2022-ben az Egyesült Királyságban történt.

Háromezer éves aranycsatot talált egy amatőr fémdetektoros az Egyesült Királyságban – számol be a Live Science. A tárgy a késő bronzkorból (időszámítás előtt 1000–800) származik, és ruhák rögzítésére használták.

A British Museum szerint Jonathan Needham fémkeresés közben fedezte fel a leletet még 2022-ben a közép-angliai Staffordshire megyében – írja a National Geographic. 

Kapcsolódó tartalom

A férfi a jogszabályoknak megfelelően jelentette felfedezését a Derby Múzeumnak, a kutatók pedig megállapították, hogy a kiváló állapotú tárgy a mai Írország területén készülhetett. A felfedezés megerősíti, hogy a bronzkorban kulturális kapcsolat volt napjaink Írországa és Nagy-Britannia között.

A lelet két kúp alakú végződésből áll, melyeket egy íjszerű záróelem köt össze.

A szakértők azt feltételezik, hogy a mintegy 12,7 centiméteres kapocs egy fontos személy ruhájának dísze volt. Valószínűsíthető, hogy a tárgyon látható karcolások és kopásnyomok a viselés miatt alakultak ki – olvasható a cikkben.

Anglia és Wales területén a mostanival együtt hét hasonló leletet fedeztek fel, ám ez az eddigi legjobb állapotú.

Kapcsolódó tartalom

A British Museum szerint a csat az egyik legfontosabb régészeti felfedezés volt az Egyesült Királyságban 2022-ben. A múzeum a közelmúltban tette közzé jelentését, amely azon tárgyakat mutatja be, amelyeket amatőrök találtak a szigetország területén 2022-ben, a kapocs kiemelten szerepel ezen dokumentumban.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó forrása: Shutterstock)

Ajánljuk még