Aktuális

Erre még sosem volt példa az ötöslottó történetében

Akkora a feje, akár egy emberé – rémálmokat okozó videón az óriáskígyó

| Szerző: hirado.hu
Tudósok egy csoportja új óriáskígyófajt fedezett fel az Amazonas esőerdőben.

Aki nem rajong a hüllőkért, annak most bizonyára legrosszabb rémálma válik valóra. Megtalálták ugyanis a világ legnagyobb kígyóját, mely nyolcméteres hosszúságával és kétszáz kilójával nemcsak tekintélyes, hanem rekorder példánynak is számít. A kutatók az új fajnak az Eunectes akayima latin nevet adták, ami annyit tesz: északi zöld anakonda.

Az északi zöld anakondát a holland Freek Vonk professzor, egy ismeretterjesztő csatorna tévés műsorvezetője találta meg az Amazonas esőerdőben, mely a közzétett videó szerint olyan vastag, akár egy autógumi. Bár a kígyónak épp akkora a feje, mint egy embernek, Vonk láthatóan nem ijedt meg a méretes példánytól, alig néhány centire úszott el mellette.

A Diversity című folyóiratban e hónapban megjelent új tanulmány megerősítette, hogy az északi zöld anakonda különálló faj, melyről a tudósoknak eddig nem volt tudomásuk.

Kilenc ország 14 tudósáé a dicsőség, hogy felfedezték a világ legnagyobb kígyófaját, az északi zöld anakondát.

„Az eddig ismert zöld anakondák, amelyeket Dél-Amerikában – beleértve Venezuelát, Suriname-ot és Francia Guyanát – őshonosak, úgy tűnik, hogy egy teljesen más fajhoz tartoznak. Bár első pillantásra majdnem egyformának tűnnek, a genetikai különbség köztük és a most talált északi zöld anakonda között 5,5 százalék, és ez óriási. Hogy ezt perspektívába helyezzük, az emberek és a csimpánzok genetikailag csak körülbelül 2 százalékban különböznek egymástól”

– nyilatkozta a tudós a szaklapnak.

Kapcsolódó tartalom

Annak ellenére, hogy csak most fedezték fel, a kutatók szerint az új faj máris veszélyben van, hiszen az éghajlatváltozás és a folyamatos erdőirtás miatt egyre csak zsugorodik az élőhelye.

Ajánljuk még