Megrázó

Megölte párját egy nő Budapesten hétfő hajnalban

Fából van, akkora, mint egy kávéscsésze, és nyáron útnak indul az űrbe

| Szerző: hirado.hu
A környezetbarát magnóliafából épített LignoSat szonda stabilnak és repedésállónak bizonyult a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) végzett kísérletek során, ezért várhatóan már nyáron pályára állítják.

Japán tudósok megalkották a világ egyik legszokatlanabb űreszközét – egy apró, fából készült műholdat.

A környezetbarát LignoSat szondát magnóliafából építették, a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) végzett kísérletek során különösen stabilnak és repedésállónak bizonyult. Az űrszonda a tervek szerint nyáron áll pályára.

A fából készült műholdat a Kiotói Egyetem és a Sumitomo Forestry fakitermelő vállalat kutatói építették, hogy teszteljék a biológiailag lebomló anyagok, például a fa felhasználásának ötletét, hogy kiderüljön, képesek-e környezetbarát alternatívaként működni a fémek helyett, amelyekből jelenleg minden műholdat építenek.

„Minden műhold, amely újra belép a Föld légkörébe, elég, és apró alumíniumrészecskéket hoz létre, amelyek hosszú évekig lebegnek a felső légkörben” – mondta Takao Doi, a Kiotói Egyetem űrhajósa és űrmérnöke.

Kapcsolódó tartalom

„Három faanyagmintát teszteltünk, és azok nem mutattak deformációt az űrbéli expozíció után. A világűr szélsőséges környezete ellenére, amely jelentős hőmérséklet-változásokkal jár, és a faanyagok tíz hónapon keresztül intenzív kozmikus sugárzásnak és veszélyes naprészecskéknek voltak kitéve, a tesztek megerősítették, hogy nem történt bomlás vagy deformáció, például repedés, vetemedés, hámlás vagy felületi sérülés” – írták a szakértők.

Több fafajtát is teszteltek, de a magnóliafa bizonyult a legstrapabíróbbnak. Ebből építették meg a műholdat.

A szonda – amely akkora, mint egy kávéscsésze – legalább hat hónapig üzemel majd az űrben, mielőtt kiléphetne a felső légkörbe.

Ha a LignoSat jól teljesít a Föld körüli pályán való működése során, akkor megnyílhat az ajtó a fa, mint építőanyag felhasználása előtt további műholdak esetében.

A kanadai Brit Columbia Egyetem tudósai által nemrégiben végzett kutatás kimutatta, hogy a visszatérő műholdakból származó alumínium komolyan csökkentheti az ózonréteget, és befolyásolhatja a légkörön keresztül a földre jutó napfény mennyiségét is.

Ez azonban nem jelenthet problémát a fából épített műholdak esetében, mint például a LignoSat, amely, amikor küldetése befejezése után a légkörbe visszatérve elég, csak finom, biológiailag lebomló hamuterméket fog kibocsátani.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: The Guardian

Ajánljuk még