Megrázó

Szívszorító videón üzent családjának az egy éve elrabolt pilóta

Húsz év után cserél a NASA – már tesztelik az új generációs űrruhát

| Szerző: hirado.hu
Súlytalanságban tesztelték a Collins Aerospace amerikai technológiai vállalat által kifejlesztett következő generációs űrruhát. A tervek szerint a ruhát a Nemzetközi Űrállomáson használnák az asztronauták szerelési és karbantartási munkálatokra.

Kapcsolódó tartalom

A Collins Aerospace amerikai technológiai vállalat kifejlesztett egy következő generációs űrruhát a Nemzetközi Űrállomáson való használatra.

Az űrruha fontos lépést jelentett a NASA számára egy olyan ruha kifejlesztése felé, amelyet az alacsony Föld körüli pályán végzett műveletek folytatásához és a tudományos felfedezések előmozdításához lehet használni.

Az amerikai űrügynökség a Collinst választotta ki egy olyan új űrruha kifejlesztésére, amely felváltja a jelenlegi űrállomás űrruháját, amelyet szaknyelven extravehicular mobility unitnak neveznek, és amelyet az űrhajósok több mint két évtizede viselnek az űrállomás szereléséhez és karbantartásához.

A ruhatesztet egy kereskedelmi mikrogravitációs repülőgép fedélzetén végezték, amely rövid ideig tartó súlytalanságot biztosít. A parabolarepülés során a pilóta egy-egy hullámvasút-szerű manőverek sorozatával mintegy húsz másodpercre súlytalan állapotot teremt. Ez lehetővé teszi a mérnökök, tudósok és diákok számára, hogy hardvereket teszteljenek és tudományos kísérleteket végezzenek egy, az űrhöz hasonló gravitációs környezetben anélkül, hogy az űrbe utaznának.

A teszt kulcsfontosságú lépés volt a NASA előzetes ellenőrzési folyamatában, amely a projekt tervezési életciklusának egyik ellenőrző pontja, és amely biztosítja, hogy a terv megfeleljen minden rendszerkövetelménynek, mielőtt megkezdődhet a repülésre alkalmas felszerelések gyártása.

A tervek szerint a Collins folytatja az űrruha tesztelését egy vákuumkamrában, ahol a levegőt eltávolítva vákuumot hoznak létre, hogy lássák, hogyan működik az űrruha az űrhöz hasonló légkörben, valamint az ügynökség semleges felhajtóerő laboratóriumában, a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában található 12 méter mély medencében, amely mikrogravitációs környezetet szimulál az asztronauták űrséta-gyakorlataihoz.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: NASA

Ajánljuk még