Aktuális

A peronon álló rendőrök orra előtt zsebelte ki a tolvaj az alvó utast a 6-os villamoson, amikor leszállt, nyakon csípték

HUN-REN: új kutatócsoport jön létre az agyrák vizsgálatára

Az egyik legagresszívabb agyráktípus tanulmányozására hoz létre kutatócsoportot Kaszás Attila neurobiológus, a Magyar Kutatási Hálózat Hazahívó programjában – tájékoztatta a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat az MTI-t kedden.

A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetében megalakuló új kutatócsoport célja az egyik legagresszívebb agyráktípus, a glioblasztóma és annak egyik súlyos szövődménye, a tumorral kapcsolt epilepszia kutatása és lehetséges kezelése a külföldön kidolgozott módszerek segítségével – írták a közleményben.

A magyar neurobiológus több franciaországi kutatóintézetben szerzett tapasztalatot a képalkotó, elektrofiziológiai és neurotechnológiai módszerek ötvözésében.

Az általa hazahozott neurotechnológia alkalmazásával Kaszás Attila célja a glioblasztóma többszintű megfigyelése, emellett a különleges stimulációs protokoll segítségével a tumor növekedésének csökkentése, valamint a tumor mikrokörnyezetének módosításával a tumorhoz kötött kóros epileptikus aktivitás befolyásolása.

A közlemény szerint

a franciaországi kutatócsoportokkal való szoros együttműködés révén az új kutatócsoport „újabb szállal köti be a HUN-REN TTK-t az európai tudományos vérkeringésbe”.

Felidézték, hogy a HUN-REN által 2023-ban első alkalommal meghirdetett Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Programban a nemzetközi élvonalhoz tartozó hat magyar és egy külföldi kutató érkezik Magyarországra, hogy a hálózaton belül kutatócsoportot alakítson és megvalósítsa a nyertes pályázatban vállalt tudományos projektjét.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még