Aktuális

Valentin-napon indul Holdig tartó útjára az új amerikai űrrakéta

Valentin-napon indul Holdig tartó útjára az új amerikai űrrakéta

| Szerző: hirado.hu
Február 14-én indítják útjára az Intuitive Machines amerikai vállalat űrhajóját, amelyet egy SpaceX Falcon–9 rakéta segítségével lőnek ki Houstonból. A küldetés célja, hogy tudományos vizsgálatok elvégzéséhez szükséges eszközöket juttasson el a Holdra.

A holdkutatásra specializálódott Intuitive Machines IM-1 elnevezésű leszállóegységének küldetése szerdán indul egy Falcon-9-es rakéta segítségével. A startot magyar idő szerint reggel 6:57-re tervezik. A magáncégek bevonásával kifejlesztett holdkutató egységet a NASA floridai, Kennedy Űrközpontban található támaszpontjáról lövik ki.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az IM-1 holdkomp február 22-én landol a Holdon.

Az IM-1 a NASA kereskedelmi célú holdi hasznos teherszolgáltatási programjának része, és a NASA kísérleteihez szükséges eszközöket szállítja, amelyek a felszín és a felszín közötti kölcsönhatást, az űridőjárás és a holdfelszín közötti kölcsönhatást, a rádiócsillagászatot, a precíziós leszállási technológiákat, valamint a fejlesztés alatt álló autonóm navigációs technológiák kommunikációs és navigációs csomópontját vizsgálják.

Kapcsolódó tartalom


A kiemelt kép illusztráció. A képen: Az SLS hordozórakétára kapcsolt amerikai Orion Hold-űrhajó a NASA floridai Kennedy Űrközpontjában, 2022. november 4-én. (Fotó: MTI/EPA)

Forrás: space.com

Ajánljuk még