Aktuális

Vlagyimir Putyin szerint az ukrajnai háború néhány héten belül lezárható lenne

Műhold zuhan vissza a Földre, még nem tudják a becsapódás helyét

| Szerző: hirado.hu
Várhatóan február közepén éri el a Föld légkörét az Európai Űrügynökség (ESA) ERS–2 műholdja. Azt egyelőre nem tudni, hol ér pontosan földet, de a kutatók folyamatosan figyelemmel kísérik az ERS-2 útját. A zuhanás során a műhold szétesik, a nagy része pedig elég a légkörben.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Űrügynökség ERS–2 műholdja várhatóan február közepén zuhan a Földre.

Az European Remote Sensing 2 műhold 1995 áprilisában állt Föld körüli pályára, megfigyelési feladatait 2011 szeptemberében fejezte be.

Az ESA már az ERS-2 elsődleges küldetésének befejezése előtt megkezdte a felkészülést az ERS-2 leállítására, 2011 júliusában és augusztusában összesen hatvanhat hajtóműégetést hajtott végre. Ezekre a manőverekre azért volt szükség, hogy elhasználják a műhold maradék üzemanyagát, és a magasságát 785 kilométerről 573 kilométerre csökkentsék.

A feladatok elvégzésével a szakemberek minimálisra csökkentették az ERS–2 más műholdakkal vagy űrszeméttel való ütközését, emellett biztosították, hogy a műhold pályája elég gyorsan csökkenjen ahhoz, hogy a következő 15 évben újra beléphessen a Föld légkörébe.

A kilövés idején a műhold 2516 kilós volt, az üzemanyag-tartály kiürítésével 2294 kilóra csökkent a súlya. Ez ugyan nagy súlynak tűnhet, de az ESA illetékesei szerint messze nem számít nagy űrszemétnek, ugyanis hasonló tömegű objektumok szinte hetente lépnek be a Föld légkörébe.

A műhold lassan közelített a Földhöz, de már elég alacsonyan van ahhoz, hogy a légköri légellenállás lehúzza. Azt egyelőre nem tudni, hol ér pontosan földet, de a kutatók folyamatosan figyelemmel kísérik az ERS–2 útját. Zuhanás közben a műhold szétesik, a nagy része pedig elég a légkörben.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Space.com

Ajánljuk még