Aktuális

Vlagyimir Putyin szerint az ukrajnai háború néhány héten belül lezárható lenne

Megfejtették a kétezer éves rejtélyt a tudósok

| Szerző: hirado.hu
A Vezúv kitörése során elszenesedett papirusztekercs szövegének egy részletét fejtették meg tudósok.

Kutatók részben megfejtették egy tekercs szövegét, ami a Vezúv kitörésekor rongálódott meg.

A Vezúv kitörésekor, közel kétezer évvel ezelőtt elszenesedett törékeny papirusztekercs egy részét gépi tanulással gyakorlatilag feltekerték és szinte teljesen megfejtették, ami 250 millió forint értékű díjat hozott a kutatóknak.

A gépi tanulás a mesterséges intelligencia egy részterülete, amely során a már meglévő adatokból képes tanulni, vagyis javul a számítógépes rendszer teljesítménye tapasztalatok és megfigyelések gyűjtésével.

Az ókori görög nyelven írt szöveg az élvezetet vizsgálja epikureus szemszögből, egy olyan filozófiát, amelynek ideálja az élvezetek hajszolása volt egy fájdalomtól és félelemtől mentes életben.

A virtuális megfejtést egy háromfős csapat – Youssef Nader, Luke Farritor és Julian Schilliger – végezte el, amely több mint kétezer karaktert, vagyis a tekercs mintegy 5 százalékát állította helyre.

Kapcsolódó tartalom

A Vezúv-kihívást 2023 márciusában hirdették meg, és arra buzdították a résztvevőket, hogy gépi tanulás segítségével tárják fel a szöveget.

A Vezúv egyik legismertebb vulkánkitörése során, Kr. u. 79-ben Herculaneum városát is elérte, ami a jelenlegi Ercolano város területén helyezkedett el. A tüzes felhő beborította a települést, köztük egy épületet, amelynek a könyvtárában több száz ősi tekercset őriztek. A tekercset 1750-ben egy földműves találta meg az ókori villa maradványaiban, ami feltehetően Julius Caesar apósáé volt.

A papiruszokon lévő tinta deformálódott ugyan, de a kutatók mesterséges intelligencia segítségével mélyebben beleláttak a finom, elszenesedett maradványokba, ez indította útjára a Vezúv-kihívást.

Forrás: Live Science

Ajánljuk még