Aktuális

Utakat, vízvezetékeket tett tönkre a hömpölygő láva Izlandon

Kincsek ezreire bukkantak amatőrök – van, ami a középkorból származik

| Szerző: hirado.hu
A profi régészeket és a fémkeresőket összekötő projekt 2022-ben is igen sikeres volt.

A Portable Antiquities Scheme (PAS) közzétette éves, 2022-es jelentését az Egyesült Királyságban talált régészeti kincsekről – számol be a Heritage Daily. A British Museum által irányított projekt célja, hogy nyomon kövesse és regisztrálja a fémdetektorosok és a nagyközönség kisebb régészeti felfedezéseit.

Sir Mark Jones, a British Museum igazgatója szerint az intézmény támogatja a felelős fémkeresést, amelynek keretében az angol és walesi detektorosok követik az előírásokat. Mint hozzátette, a PAS közelebb hozta egymáshoz a régészeket és a fémdetektorosokat – írja a National Geographic. 

A PAS 119 országos és helyi partnerrel működik együtt, akik együttesen több mint 1,5 millió tárgyat dokumentáltak.

Az adatok egy online platformon keresztül a nyilvánosság számára is hozzáférhetők. A legújabb, 2022-re vonatkozó éves jelentésben a PAS 53 490 új bejelentést dokumentált, amelyek 94 százalékát fémkeresők adták be – olvasható a cikkben.

Kapcsolódó tartalom

Mint írják, a bronzkorból 1210 leletet regisztráltak, a feltárt leletek között fegyverek és aranykincsek találhatóak. A vaskorból 1345 tárgyat jegyeztek, köztük egy rendkívül ritka maszk-brosst, valamint pénzérméket.

A római korból elképesztő mennyiségű, 18 495 tárgyat jegyeztek fel.

A kora középkorból 2774, a középkor későbbi szakaszából pedig 13 200 leletet dokumentáltak, többek között egy miniatűr lakatot formázó arany medált.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó forrása: Shutterstock)

Ajánljuk még