Aktuális

Videón az elképesztő hajrá: négyes célfotó, egy hajszálon múlt az újabb magyar érem a vizes vb-n

Hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a magyar űrhajósjelöltek kiképzése

A Hunor program keretében már csaknem egy éve tart a három mérnök és az orvos kiképzése, amelynek célja, hogy várhatóan a jövő év elején egyikük felmehessen a Nemzetközi Űrállomásra, és ott csaknem egy hónapon át tudományos kísérleteket végezzen. A négy űrhajósjelölt ismét a Kossuth Rádió Irány az űr című műsorának vendége volt.

Embert próbáló feladatokat kell teljesíteniük folyamatosan az űrhajósjelölteknek a vízben, a földön és a levegőben egyaránt. A lehető legjobb formájukat kell mutatniuk, ha el szeretnének jutni a világűrbe.

A kiválasztottak rendkívül sokoldalúak. Szakály András repülőipari tervezőmérnök és autóimádó, Kapu Tibor fejlesztőmérnök egyben maratonfutó is. A csapat tagja még Schlégl Ádám ortopédsebész és hegymászó, továbbá Cserényi Gyula villamosmérnök, aki az aktív sportok szerelmese.

Közülük egyvalaki várhatóan jövőre indul útnak, és csaknem egy hónapot tölt majd a Nemzetközi Űrállomáson.

Farkas Bertalan után így újabb magyar juthat az űrbe.

Kapcsolódó tartalom

Addig viszont számtalan olyan feladat vár még a jelöltekre, amelyek segítségével új képességekre tehetnek szert és növelhetik a koncentrációjukat.

Nagyon fontos az a készség és képesség, hogy egy olyan környezetben is, ami merőben más a hétköznapi környezetünktől, ott is tudjunk operálni. Miközben a két kéz, két láb külön mozog, a műszereket mégis egy pillantás alatt le tudjad olvasni” – mondta Cserényi Gyula.

Novemberben műrepülős képzésen kellett részt venniük, ami után vizsgát tettek.

Testileg és lelkileg is próbálják felkészíteni a jelölteket az űrutazásra.

Kapu Tibor kiemelte: „Egy hight-tech Gripenhez képest itt nincsenek döntött ülések, itt nincsen túlnyomásos oxigénnel ellátott maszk, illetve nincsen g-ruha sem. Tehát azok a könnyítő tényezők, amik ilyenkor leveszik a terhet az emberi testről egy túlterheléses szituáció alatt, azok itt nincsenek meg.

A világűrben számtalan váratlan helyzet érheti majd őket, ezért fontos, hogy mindenre felkészüljenek, és mindig tettre készek legyenek.

Kapcsolódó tartalom

Ha az adott helyzetben a kutatóőrsnek az a feladata, hogy ülj be a kettes űrhajóba, kösd be magad és meg ne mozdulj, amíg nem szólunk, akkor ezt reflexből az űrállomás minden pontján meg kell tudnia tenni. Ha az a feladat, hogy vedd le a kettes tűzoltó készüléket, hozd ide, irányítsd ide, vagy végezd el ezt a feladatot, akkor azt álmából felébredve is végre kell tudnia hajtani” – mondta Szakály András.

A csapat hamarosan az Egyesült Államokba utazik, ott folytatódik majd a jelöltek képzése.

„Az egyik legfontosabb a centrifugaképzés lesz, amely során szimulálni fogjuk, hogy pontosan milyen erőhatások fognak érni a felbocsátás során. Ezen kívül képzést fogunk kapni az ISS moduljainak az elhelyezkedéséről, a berendezéséről, az eszközeiről. Ezeket egy életnagyságú modellen meg is fogjuk tekinteni” – mondta Schlégl Ádám.

A felkészülés minden mozzanatáról beszámolnak a Kossuth Rádió Irány az űr! című műsorában, amelyben tavaly június óta végigkísérhetjük a kiképzési folyamatot.

A mostani beszélgetés teljes egészében február 11-én vasárnap, 14 órától lesz hallható a Kossuth Rádióban.

Kiemelt kép: Szakály András, Kapu Tibor, Cserényi Gyula és Schlégl Ádám (b-j) űrhajósjelöltek a közmédia óbudai gyártóbázisán, Kossuth Rádió Irány az űr! című műsorának felvételén 2023. június 5-én. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még