Rendkívüli

Orbán Viktor: Pedofiloknak nincs kegyelem!

Elindult vissza a Földre az első török űrhajós és európai társai

Törökország első űrhajósa és három európai társa szerdán elindultak vissza a Földre, miután több mint két hetet töltöttek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén.

Az Axiom Space texasi székhelyű startup cég harmadik kereskedelmi missziójának résztvevői a SpaceX amerikai űrvállalat Crew Dragon űrhajóján hagyták el az ISS-t, amit a NASA amerikai űrkutatási hivatal élőben közvetített. Az űrkapszula várhatóan pénteken fog leszállni Florida partjai előtt a tengeren.

A fedélzeten négyen vannak: a spanyol-amerikai kettős állampolgár, korábbi NASA űrhajós, Michael López-Alegría, aki a misszió parancsnoka, továbbá az olasz Walter Villadei, a svéd Marcus Wandt és a török Alper Gezeravci, aki az első török állampolgár a világűrben.

Az Ax-3 missziót az Axiom Space magánvállalat a NASA-val együttműködve készítette elő. A kvartett számos kísérletet végzett az ISS fedélzetén, amelyek zöme az űrrepülésnek az emberi egészségre és a betegségekre gyakorolt hatásait kutatta.

Kapcsolódó tartalom

Ez az Axiom harmadik ilyen jellegű – kereskedelmi alapon szervezett – űrmissziója. A vállalat űrhajósonként legkevesebb 55 millió dollárt (19 milliárd forint) kér a szolgáltatásait igénybe vevő államoktól, illetve cégektől.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még