Aktuális

Videón az elképesztő hajrá: négyes célfotó, egy hajszálon múlt az újabb magyar érem a vizes vb-n

A folyó iszapja 2000 évig őrizte a különleges leleteket

| Szerző: hirado.hu
Régészek kétezer éves római kori tölgyfa koporsókat, egy temetkezési ágyat és több csontvázat találtak egy londoni építkezésen. A leletek különösen jó állapotban maradtak fenn a föld alatti Fleet folyó iszapjának köszönhetően.

Kapcsolódó tartalom

Régészek öt kétezer éves római kori tölgyfa koporsót, egy temetkezési ágyat és csontvázakat tártak fel egy londoni építkezésen.

Az ásatási terület, amely csaknem hat méterrel az utca szintje alatt található, a Londoni Régészeti Múzeum (MOLA) közleménye szerint a római kori London néhány első lakójának végső nyughelye volt.

Ugyan London területén tártak már fel hasonló korú, a római kori fából készült koporsót, de ez az első alkalom, hogy teljes temetkezési ágyat fedeztek fel az Egyesült Királyságban.

A tölgyfából készült ágyon faragott lábak és apró facsapokkal rögzített díszítések találhatók. A régészek megállapították, hogy az ágyat szétszedték, mielőtt a sírba helyezték volna, de valószínűleg arra használhatták, hogy az illetőt a temetkezési helyre vigyék. Az ágyat feltehetően azért temették el az elhunyttal, hogy azt a túlvilágon is használhassa.

„Tudjuk, hogy a rómaiak az utak mentén, a városközpontokon kívül temették el halottaikat, ezért várható volt, hogy ezen a területen találunk leleteket, de arra nem számítottunk, hogy ilyen jó állapotú tárgyakra bukkanunk, teljesen lenyűgözött minket” – mondta Heather Knight, a MOLA vezető régésze.

A szakértők szerint a leletek azért maradtak ennyire jó állapotban, mert a Fleet folyó nedves iszapjába temették azokat.

Kapcsolódó tartalom

A londoni lelőhelyen a koporsókon és az öt ágyon kívül a kutatók emberi csontvázmaradványokat és különböző személyes tárgyakat, köztük gyöngyöket, egy üvegfiolát és egy díszes lámpát tártak fel, amelyek a nagyon korai római kori Britanniából (Kr. u. 48–80.) származnak.

A kiemelt kép illusztráció.

Forrás: Live Science

Ajánljuk még