Rendkívüli

Friss hírek érkeztek Katalin hercegné állapotáról

12 oldalú fémtárgyat találtak: nagy meglepetést okozott a lelet, aminek titkát még a régészek sem ismerik

Amatőr régészek titokzatos ókori tárgyra bukkantak, egy olyan 12 oldalú fémtárgyra, amelynek funkciója régóta foglalkoztatja a kutatókat.  

Titokzatos ókori tárgyra bukkantak amatőr régészek Angliában. A lelet egy római kori dodekaéder, egy olyan 12 oldalú fémtárgy, amelynek funkciója régóta foglalkoztatja a kutatókat.

Richard Parker, a Norton Disney Történelmi és Régészeti Csoport titkára szerint a grapefruit méretű tárgyat Sheffieldtől mintegy 40 kilométerre délkeletre ásták ki az egyik árokban egy kéthetes feltárás utolsó napján. A lelet nagy meglepetést okozott a csapatnak.

A római kori Britanniából eddig 32 darab hasonló dodekaédert ismertek, ezek egészben vagy részben maradtak fenn. A mostani kiváló állapotban van, nem látható rajta sérülés.

Kapcsolódó tartalom

Ezek a tárgy az időszámítás szerinti 1–3. századból származnak, rendeltetésük rejtély, mivel a korabeli forrásokban nem írtak róluk, képeken nem örökítették meg őket. Egyes feltételezések szerint mérőeszközök lehettek, erre utaló jelölések viszont nincsenek rajtuk. Más elméletek alapján gyermekjátékok vagy dekorációk voltak, esetleg vallási célokat szolgáltak.

Parker szerint a csoport egy olyan mezőn fedezte fel a dodekaédert, ahol fémdetektorosok már találtak római kori érméket és brossokat. Egy korábbi geofizikai felmérés kimutatta, hogy a helyszínen egy elásott gödörnek látszó objektum fekszik. Parker úgy véli, a dodekaédert mintegy 1700 éve szándékosan helyezték el egy kőfejtőgödörben római kori kerámiákkal együtt.

Az önkéntesek idén nyáron tervezik a helyszíni munka folytatását. A cél annak kiderítése, hogy miért hagyták el az emberek a területet, a csoport emellett abban bízik, hogy találhatnak olyan nyomokat, amelyek a dodekaéder funkciójára utalnak – olvasható a National Geographic cikkében. 

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még