Rendkívüli

Friss hírek érkeztek Katalin hercegné állapotáról

Visszavonul a NASA Mars-helikoptere a rekordot döntő küldetése után

Meghibásodott a NASA helikoptere a Marson, az Ingenuity. A héten a Földre küldött felvételeken ugyanis látszik, hogy több rotorlapát is megsérült egy leszállás során – ismertette csütörtökön a NASA amerikai űrkutatási hivatal.

Nem tud többé felszállni a NASA Mars-helikoptere, az Ingenuity. Az eszköz 2021-ben érkezett a Vörös Bolygóra a Perseverance nevű szárazföldi felderítő járművel együtt. Az amerikai drón volt az első repülő eszköz a Marson, jóval több felszállást hajtott végre, mint amiben a NASA eredetileg reménykedett – az Ingenuityt öt misszióra tervezték, de végül 72 küldetést hajtott végre.

„A hihetetlen eredményeket elért kis helikopterünk a Marson végrehajtotta az utolsó repülését. A leszállásnál az egyik rotor megsérült, még vizsgáljuk, hogy a propeller beleragadt-e a talajba”  – kezdte a Bill Nelson, a NASA igazgatója.

Kapcsolódó tartalom

Az eszköz az energiát a tetejére szerelt napelemekből nyerte. A különleges, karbonszálas alkatrészeknek köszönhetően pedig a ritka marsi atmoszférában is képes volt repülni. A küldetésen úgy használták, mint egy felderítő helikoptert: a tudósok felmérték vele a terepet, és a légi képek alapján határozták meg a Perseverance Mars-járó útvonalát.

„A kis helikopter megmutatta, hogy a repülő eszközök hogyan segíthetik a küldetéseket. És segített nekünk a marsi élet nyomait kutató munkánkban” – mondta Bill Nelson.

Kapcsolódó tartalom

A robothelikopter a Marson 14-szer hosszabb távolságot repült be, mint tervezték, és a vártnál 33-szor tovább maradt üzemben.

A végzetesnek bizonyuló utolsó repülésnél 12 méteres magasságba emelkedett, hogy a missziót vezető tudósok bemérhessék a pontos helyét. Az ereszkedés közben azonban elvesztették vele a kapcsolatot. Az összeköttetést egy nappal később sikerült helyreállítani, ekkor fedezték fel, hogy megsérült az eszköz rotorja, ami miatt többet már nem tud felszállni a Mars első repülő szerkezete.

A kiemelt kép illusztráció: MTVA

 

Ajánljuk még