Aktuális

Hozta a kötelezőt Szenegál ellen a magyar női kéziválogatott

Különleges kísérlet: űrzöldséget lakmároztak a kínai űrhajósok

Különleges kísérletbe kezdtek a kínai űrállomáson. A Sencsu-17 legénysége megkóstolta az előző missziók által ültetett és gondozott zöldségféléket. Már nem először fordul elő, hogy űrhajósok mikrogravitációs környezetben próbálnak meg növényeket termeszteni, ez a küldetés azonban fontos részét képezi Kína jövőbeli terveinek, amelyek között szerepel, hogy 2030-ra embert küldjön a Holdra.

Az M1 Híradóban bemutatott videón salátát, koktélparadicsomot és újhagymát esznek az űrhajósok a kínai Tienkung (Mennyei palota) űrállomás fedélzetén. A zöldségeket még az előző legénység kezdte el termeszteni idén nyáron. Szemmel láthatóan ízlik az űrhajósoknak, így feltehetően azonos az ízvilág a Földön termesztett zöldségekkel.

A termesztőgép a legmodernebb technológiával készült, amely lehetővé teszi a hőmérséklet, a páratartalom, az oxigén és a szén-dioxid-szint tökéletes beállítását, hogy optimális környezetet teremtsen a növények megfelelő növekedéséhez.

Az űrkert további érdekessége, hogy fejjel lefelé helyezkedik el, így a növényeket is a földivel ellentétes irányban öntözik.

Kapcsolódó tartalom

Nem először fordul elő, hogy az űrhajósok mikrogravitációs környezetben próbálnak meg növényeket termeszteni, hasonló kísérletek a Nemzetközi Űrállomáson is folytak.

A Földön is vannak űrkertmásolatok

Ezek lehetővé teszik a kutatóknak, hogy összehasonlítsák az eredményeket, és pontosabban elemezzék a növényeknek az űrben, illetve a Földön történő növekedésének eltéréseit. Ez a küldetés fontos része a jövőbeli terveiknek is, melyek között szerepel az is, hogy 2030-ra embert küldjenek a Holdra.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Az űrmisszióra induló Kuj Haj-csao, Csu Jang-csu és Csing Haj-peng (b-j) kínai űrhajós búcsúzik az északnyugat-kínai Csiucsüan űrközpontjában 2023. május 30-án. A három űrhajós a Sencsou-16 űrhajóval a Föld körül keringő Tienkung (Mennyei palota) kínai űrállomásra indul, ahol öt hónapot töltenek (Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski)

Ajánljuk még