Időjárás

Jön a vihar, érkezhet a hó és a fejfájás – térképen mutatjuk, mi várható a következő napokban

Kávésbögre méretű és az űrbe készül – elképesztő missziót tervez a NASA

| Szerző: hirado.hu
A NASA és a japán űrkutatási ügynökség (JAXA) 2024-ben felbocsátja az űrbe a világ első fából készült műholdját. A kávésbögrényi méretű, magnóliafából készült LignoSat tesztműhold a tervek szerint a jövő év nyarán áll Föld körüli pályára. Az űrügynökségek együttműködésének célja, hogy biológiailag lebomlóvá tegyék a kutatások során keletkező űrszemetet.

Kapcsolódó tartalom

A NASA és a japán űrkutatási ügynökség (JAXA) a tervek szerint jövőre fellövi az űrbe a világ első fából készült műholdját.

A magnóliafából készült LignoSat egy kávésbögrényi méretű műhold a tervek szerint 2024 nyarán áll majd Föld körüli pályára. A LignoSat kísérlet arra, hogy az űrügynökségek az űrszemetet biológiailag lebomlóvá tegyék, ezzel fenntarthatóbbá téve az űrrepülést és az űrkutatást.

A fa az űrben nem ég vagy rothad el, de amikor visszatér a Föld légkörébe, akkor hamuvá ég.

A kutatók idén sikeresen tesztelték a mintákat – magnólia-, cseresznye- és nyírfát – a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, emiatt döntöttek úgy, hogy a tesztműhold alkalmas a felbocsátásra.

„Három faanyagmintát teszteltünk, és azok nem mutattak deformációt az űrbéli expozíció után. A világűr szélsőséges környezete ellenére, amely jelentős hőmérséklet-változásokkal jár, és a faanyagok tíz hónapon keresztül intenzív kozmikus sugárzásnak és veszélyes naprészecskéknek voltak kitéve, a tesztek megerősítették, hogy nem történt bomlás vagy deformáció, például repedés, vetemedés, hámlás vagy felületi sérülés” – írták a szakértők.

A fejlesztők végül azért döntöttek a magnólia mellett, mert ennél a faanyagnál a legkisebb az esély arra, hogy a gyártás során megreped vagy eltörik.

Kapcsolódó tartalom

Jelenleg körülbelül 8500 tonna űrszemét, köztük működésképtelen műholdak és a kiégett rakétafokozatok darabjai keringenek a Föld körül. A főként titánból és alumíniumból készült tárgyak azonban több mint tíz százalékkal növelik az éjszakai égbolt általános fényességét a bolygó nagy részén, és olyan környezeti fényszennyezést okoznak, amely megnehezíti a távoli űrjelenségek észlelését.

Forrás: Space.com

Ajánljuk még