Aktuális

Orbán Viktor: A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár

Teherszállítmányt indítottak a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX rakétájával

Több ezer kilogrammnyi teherszállítmányt indítottak a SpaceX űrrakétájával helyi idő szerint csütörtök este a floridai Kennedy Űrközpontból.

A Falcon 9-es űrrakéta a legénység nélküli Dragon teherűrhajót indította útnak. A hordozórakéta visszatérése hangrobbanást okozott Florida középső részén.

A Space X augusztusban szállított a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) négy űrhajóst. A Föld körül keringő űrállomáson jelenleg az Egyesült Államok, Japán, Dánia és Oroszország űrhajósainak hét fős legénysége tartózkodik.

A teherszállítmánnyal friss élelmiszercsomagot kapnak, amely narancsot, almát, paradicsomot és sárgarépát, valamint két sajtválogatást is tartalmaz.

Kapcsolódó tartalom

Dana Weigel, a NASA Nemzetközi Űrállomás Programjának helyettes programvezetője az űrhajó indítása előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy

az ünnepek előtt olyan különleges finomságokat is küldenek a legénységnek, mint a csokoládé, sütőtökös cappuccino, rizssütemény, különböző szárnyashúsok, tenger gyümölcsei és áfonyaszósz, de pizzát is kapnak.

A 2950 kilogrammnyi teherszállítmánnyal a tudományos kísérletekhez szükséges felszerelések is érkeznek az űrállomásra, köztük a NASA jövendőbeli Mars-missziójának előkészítését szolgáló mélyűri kommunkációhoz szükséges eszközök.

A Dragon nagyjából egy hónapot tölt majd az ISS-hez csatlakoztatva, mielőtt visszatér mintegy 1700 kilogrammnyi rakománnyal,

és Florida partjai közelében a vízen landol.

Ajánljuk még