Terrortámadás

Terrortámadás Jeruzsálemben! Késsel támadt a rendőrökre egy 16 éves palesztin

Először láthatjuk a titokzatos múmia eredeti arcát

| Szerző: hirado.hu
Egy perui, lengyel és svéd szakértőkből álló csapatnak sikerült rekonstruálnia az Andok leghíresebb múmiájának arcát.

Az inka lányt mintegy 500 évvel ezelőtt áldozták fel egy szertartás keretében – számol be az AP.

A szilikonból készült mellszobor egy tinédzser lányt ábrázol erőteljes arccsontokkal, fekete szemekkel és sötét bőrrel. A modellt a perui Santa Maria-i Katolikus Egyetemen mutatták be a közelmúltban – írja a National Geographic. 

Azt hittem, soha nem fogom megtudni, miként nézett ki az arca az életében”– mondta Johan Reinhard. Az amerikai antropológus volt az, aki megtalálta a Juanitát, azaz az inka jéglány néven ismert múmiát.

Mint írják, a lelet 1995-ben került elő csaknem 6000 méteres magasságban az Ampato vulkánon.


A modellt Oscar Nilsson hozta létre, a svéd szakember kifejezetten arcrekonstrukciókra specializálódott. A munka nagyjából 400 órát vett igénybe. A projekt első lépése az volt, hogy beszerezzék a koponya másolatát. A kutatók a modell megalkotásához további adatokat, így képeket, etnológiai ismeretek és DNS-vizsgálatok eredményeit is felhasználták.

Az antropológiai elemzések alapján Juanitát 1440 és 1450 között ölték meg, amikor 13–15 éves volt. A lány 140 centiméter magas és 35 kilogrammos lehetett, jól tápláltnak számított.

Kapcsolódó tartalom

Reinhard, aki karrierje során több mint 14 inka emberáldozatot tárt fel az Andokban, elmondta: a szakértők Juanita életének olyan aspektusait is vizsgálták már, mint az étrendje és a mellette talált tárgyak. „Ezek a leletek segítettek jobban megérteni az életét és az inka kultúrát” – emelte ki.

Ajánljuk még