Fontos

Ma 18:30-tól Kormányinfó Gulyás Gergely és Csák János miniszterekkel

Magyarok is részt vesznek abban az űrmisszióban, amely az emberiség történetében először kaphat választ egy fontos kérdésre

| Szerző: hirado.hu
Budapesten találkoznak az Európai Űrügynökség egyik legjelentősebb tudományos missziójában résztvevő kutatók. Az Ariel program a naprendszeren kívüli bolygókat vizsgálja, ahol az élet nyomait keresik majd a szakemberek. A misszióban magyar kutatók és mérnökök is részt vesznek.

Több mint kétszázhúszan regisztráltak az Ariel űrmisszió budapesti találkozójára. A négynapos rendezvény tudományos betekintést nyújt az érdeklődőknek az Ariel űrmisszióba.

Kapcsolódó tartalom

A 2029-re tervezett, csaknem félmilliárd eurós tudományos küldetés a bolygórendszerek keletkezésének és fejlődésének alapkérdéseit vizsgálja, elsősorban a naprendszeren kívüli bolygók légkörét, természetét, keletkezését és fejlődését.

Magyarország a tudományos kutatások mellett főként az eszközök építésében segíti a missziót,

például az űrtávcsőre kerülő eszközöket; az Ariel építéséhez és a földi logisztikai feladatokhoz szükséges berendezéseket adja.

„A szállítókonténert is Magyarországon, magyar cégek közreműködésével fogjuk majd megvalósítani, tehát egyértelműen egy olyan példa az Ariel űrteleszkóp, ahol a tudomány és az űripar kéz a kézben halad” – magyarázta Kiss László, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

Kapcsolódó tartalom

Az Ariel négy éves küldetése során

mintegy ezer távoli csillag körül keringő bolygót fog megfigyelni

– erről Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszélt az űrmisszió budapesti találkozóján.

„Ebben az eszközben nagyon komoly magyar fejlesztések is vannak. A küldetés célja az, hogy először az emberiség történetében választ kapjunk végre arra, hogy az exobolygók légkörében van-e nyoma olyan anyagoknak, amelyek esetleg egy ott lévő életformára utalnak. Eddig azt már meg tudtuk találni, hogy hol vannak ezek az exobolygók, most azt szeretnénk tudni, hogy miből áll a légkörük” – magyarázta Ferencz Orsolya.

Kapcsolódó tartalom

Ez az első olyan tudományos misszió, amely kimondottan a távoli csillagok körül keringő planéták légkörének kémiai összetételét és hőmérsékletét méri, ezzel lehetővé téve a bolygókutatást a Naprendszer határain túl is.

Magyarország 2018 eleje óta része az Ariel-konzorciumnak, amelynek 600 kutató és mérnök a tagja, tizenhat tagország több mint ötven intézetéből.

A kiemelt képen: Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos előadást tart a 14. Infotér konferencián a balatonfüredi Anna Grand Hotelben, 2023. október 17-én. (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Ajánljuk még