Időjárás

Lecsapott a zivatar Budapestre, térképen mutatjuk elázunk-e később is

Elképesztő felfedezésre bukkantak egy lakatlan szigeten

| Szerző: hirado.hu
Az ásatások és az egyik tűzhely szénizotópos kormeghatározása azt mutatta, hogy a maradványok mintegy 2000 évesek.

Svéd intézetek együttműködésében bukkantak egy vaskori kikötőre a Balti-tengeren fekvő, Svédországhoz tartozó Gotska Sandön lakatlan szigetén – számol be a Heritage Daily. A területen 2023-ban már született meglepő felfedezés:

korábban római kori érmék kerültek elő itt.

A régészek a legújabb feltáráson tűzrakók nyomait észlelték ugyanazon a parton, ahol korábban a pénzeket találták. Johan Rönnby, a Södertörni Egyetem munkatársa szerint a helyszínen egy vaskori kikötő állhatott. A kikötő nem az a kifinomult struktúra volt, amelyre elsőre asszociálnánk, ehelyett egy olyan hely lehetett, ahol a korabeliek rendszeresen kikötöttek, és táborhelyet alakítottak ki – írja a National Geographic. 

Kapcsolódó tartalom

A lelőhely pontos funkciója egyelőre nem ismert, de a kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a fókavadászat miatt hozták létre a tábort. Természetesen egyéb magyarázatok is felmerülhetnek, például hogy a helyszín kereskedelmi célokat szolgált.

Az ásatások és az egyik tűzhely szénizotópos kormeghatározása azt mutatta, hogy a maradványok a római érmékhez hasonlóan mintegy 2000 évesek. Elképzelhető, hogy kapcsolat van a mostani leletek és a pénzek között.

Ajánljuk még