Rendkívüli

Benzinnel locsolta tele a házat, majd egy gázpalackot robbantott fel az esztergomi robbantó

Tengeri holt zónát hozott létre a túlzott algavirágzás Thaiföld partjainál

| Szerző: hirado.hu
Az intenzív algavirágzás miatt holt zóna alakult ki Thaiföld keleti partjainál a Thai-öbölben. A szakemberek szerint a helyi kagylófarmok több mint 80 százalékát érinti a jelenség, ami veszélyezteti a halászok megélhetését.

Kapcsolódó tartalom

A szokatlanul sűrű algavirágzás tengeri holt zónát hozott létre Thaiföld keleti partjainál.

A tengerbiológusok szerint a Thai-öböl egyes területein a normálisnál több mint tízszer nagyobb mennyiségű plankton található, amely élénkzöldre színezi a vizet és elpusztítja a tengeri élővilágot.

„Ez az első alkalom, hogy ennyire rossznak látom a területet, súlyos a helyzet” – mondta Tanuspong Pokavanich kutató.

Satitchat Thimkrajong, a Chonburi Halászati Szövetség elnöke elmondta, hogx Chonburi tartomány tengerpartja híres kagylófarmjairól,

a területen található közel háromszáz parcella több mint 80 százaléka érintett az algavirágzás kapcsán.

A helyzet veszélyezteti a helyi halászok megélhetését, akik kagylót tenyésztenek a vizekben.

A szakértők szerint az algavirágzás évente egy-két alkalommal fordul elő, és általában két-három napig tart, és olyan mérgek termelődhetnek, amelyek károsítják a környezetet, vagy elpusztítják a tengeri élővilágot, mivel csökkentik a víz oxigénszintjét és elzárják a napfényt.

Bár az intenzív algavirágzás pontos oka továbbra is tisztázatlan, a tudósok úgy vélik, a szennyezés és az éghajlatváltozás okozta hőség a felelős érte.

Kapcsolódó tartalom

Az év elején egy algavirágzás miatt több ezer elpusztult halat sodort partra a víz Thaiföld déli Chumphon tartományában. A szakértők a klímaváltozást okolták a természeti jelenség kialakulásáért.

A tengeri hőhullámok idén világszerte egyre nagyobb aggodalomra adnak okot: Texasban több ezer elpusztult halat mosott partra a víz, a szakértők pedig a brit partok mentén a tengerek hőmérsékletének emelkedése miatt bekövetkező algavirágzásra figyelmeztetnek.

A kiemelt kép illusztráció.

Forrás: The Guardian

Ajánljuk még