Rendkívüli

Több tucat halott, köztük civilek és rengeteg sebesült: harcok dúlnak Hegyi-Karabahnál

Fényképezőgépet elő! Most bárki segítheti a NASA napkutatását

| Szerző: hirado.hu
A NASA lelkes tudósokat keres a 2024. áprilisi teljes napfogyatkozás megörökítésére. Egy új, a NASA által finanszírozott alkalmazással bárki értékes adatokat rögzíthet a Napról, ami segítheti az űrügynökség napkutatását.

Kapcsolódó tartalom

A SunSketcher 2024 nevű alkalmazás segítségével polgári tudósok segíthetnek a heliofizikai kutatások előmozdításában azzal, hogy minél több képet készítenek a Napról, közvetlenül a napfogyatkozás előtt és után.

„Nagyon sokféle módon lehet részt venni a NASA tudományában, különösen most, hogy belépünk a heliofizika nagy évébe” – közölte Elizabeth MacDonald űrfizikus, a NASA heliofizikai polgári tudományért felelős vezetője.

A SunSketcher 2024-et a Nyugat-Kentucky Egyetem (WKU) diákjaiból és professzoraiból álló csapat fejleszti, és ez a legújabb azon öt projekt közül, amely idén támogatást kapott a NASA-tól a következő teljes napfogyatkozás tudományos adatainak gyűjtésére.

„Az a célunk, hogy minél több embert – remélhetőleg emberek millióit – rávegyünk a napfogyatkozás megfigyelésére, és arra, hogy használják az alkalmazásunkat, és készítsenek néhány fényképet a napról a ritka esemény közben” – mondta Starr May, a SunSketcher 2024 egyik fejlesztője.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Forrás: space.com

Ajánljuk még