Aktuális

Négy és fél óráig tárgyaltak a robbantóval Esztergomban, de végül egy flexszel vágta el a gázpalackot

Elon Musk cége megkezdheti az agyimplantátumok tesztelését embereken

| Szerző: hirado.hu
Elon Musk dollármilliárdos technológiai vállalkozó Neuralink nevű, az agyba ültethető chip fejlesztéséről ismert startupja bejelentette, hogy engedélyt kapott a fejlesztés kipróbálására önkénteseken. A cég közleménye szerint független vizsgálóbizottság adott zöld utat az első humán klinikai kísérletekhez.

A vállalat elsősorban olyan önkéntesek jelentkezését várja a kísérletekhez, akik a nyaki gerincvelőjük sérülése vagy laterális szklerózis (ALS) miatt bénultak meg.

A Neuralink a fejükbe, az agy mozgáskoordinációért felelős területére helyezné el az agyi számítógép-interfészként működő implantátumot (BCI) egy robotkar segítségével.

A vállalat célja ezzel egyelőre az, hogy az alanyok mozgatni tudják egy számítógép egerét, vagy billentyűket üssenek le egy csatlakoztatott eszközön, mégpedig az implantátumon keresztül, vagyis lényegében a gondolataik segítségével.

A Neuralink nem közölte, hány személyt vonnának be a klinikai kísérletekbe, amelyek várhatóan hat évig tartanak majd.

A cég korábban arról számolt be, hogy kezdetnek tíz betegbe ültetnék be az eszközt, erről tárgyaltak az amerikai gyógyszerügyi hivatallal (FDA). A Neuralink munkatársai a Reuters hírügynökségnek annyit árultak el, hogy a hatóságnak korábban biztonsági aggályai voltak az eszközzel kapcsolatban, ezért egyelőre nem tudni, hogy a cég által igényelt tízfős keretből végül hány fő bevonását hagyták jóvá.

Kapcsolódó tartalom

Az bizonyos, hogy Elon Musknak személyesen, illetve cégének is komoly ambíciói vannak chippel kapcsolatban.

Annak sebészeti behelyezése ugyanis – várakozásuk szerint – megkönnyítené például a súlyos elhízás, az autizmus, a depresszió vagy a skizofrénia kialakulását.

A Neuralink egyébként már májusban azt közölte, engedélyt kaptak az emberi kísérletek megkezdésére – éppen akkor, amikor a céget az amerikai hatóságok szigorú ellenőrzés alá vonták az állatkísérletek miatt.

Kapcsolódó tartalom

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint ha a klinikai kísérletek bebizonyítják, hogy a BCI jól működik az emberek fejében, legalább egy évtizednek kell eltelnie ahhoz, hogy a vállalat kereskedelmi termékként forgalmazhassa a chipet – olvasható az Origón.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még