Aktuális

Elfogták a Szeged belvárosában lövöldöző, szamurájkardos férfiakat

Komoly próbatételt jelentő szárazföldi és vízi kiképzésen vettek részt a magyar űrhajósjelöltek

Folytatódik a Hunor program négy magyar űrhajósjelöltjének felkészülése. A nyáron komoly próbatételt jelentő szárazföldi és vízi kiképzésen is részt vettek. A felkészülés egy szigorú ütemterv szerint zajlik, és egyre közelebb a cél. Négyük közül végül csak egyikük juthat fel a Nemzetközi Űrállomásra, ahol Magyarország második kutatóűrhajósaként végezhet majd tudományos munkát.

Negyvenhárom éve indult a világűrbe Farkas Bertalan a Szojuz-36 szovjet űrhajó fedélzetén. Az első magyar űrhajóshoz hasonló hatalmas megtiszteltetésben lehet majd része a legjobban teljesítő magyar űrhajósjelöltnek is.

Kapcsolódó tartalom

Hosszú az út a végső cél eléréséig. Gőzerővel zajlik jelenleg is a 240 jelentkezőből kiválasztott legjobb négy űrhajósjelölt kiképzése, akik a nyár közepén a Magyar Honvédségnél egy intenzív kiképző táborban vettek részt, ahol egyebek mellett számos túlélő praktikát kellett elsajátítaniuk.

Kapcsolódó tartalom

A szárazföldi kiképzés mellett a vízben is  embert próbáló feladat várt az űrhajósjelöltekre.

Egy mozgó, három-öt méteres magasságban repülő helikopterből kellett biztonságban vízbe érkeznünk. Megfelelően alkalmazni a mentőeszközöket. Majd támogatnunk, segítenünk kellett a saját kiemelésünket, és biztonsággal vissza kellett jutnunk a helikopterre – mesélte Schlégl Ádám ortopédsebész űrhajósjelölt.

A kiképzés során számtalan helyzetben kellett bizonyítaniuk rátermettségüket, a csapatban való hatékony együttműködés is fontos része a megmérettetésnek.

Kapcsolódó tartalom

A felkészülés pontos ütemterv szerint zajlik és egyre közelebb a cél: feljutni a Nemzetközi Űrállomásra, ez lesz a legjobb jutalma 2024 végén.

Az év végéig kiderül hogy négyünk közül ki lesz az a kettő, aki a további részletes képzésben fog részt venni Amerikában.” – mondta Szakály András repülőipari-tervezőmérnök űrhajósjelölt.

Az űrhajósjelöltek kiképzésükről ezúttal is a Kossuth Rádió Irány az űr című műsorában számoltak be.

A közmédia a felkészülés minden mozzanatáról beszámol egészen a kilövés pillanatáig.

A teljes adást itt nézheti vissza:

 

Ajánljuk még