Aktuális

Halálos balesetet okozó embercsempészt ítéltek el Komáromban

Folyamatosan szűrik az örökletes rákbetegségben szenvedők családtagjait a PTE Klinikai Központjában

Az egész országból felkereshetik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) onkológiai központját azok, akiknek családjában előfordult daganatos megbetegedés, és tartanak a rák öröklődésétől – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

Tájékoztatójukban jelezték: a rákos megbetegedések aránya világszerte riasztó ütemben növekszik. A daganatot okozó hibás géneket a betegek egy része családtagjaitól örökli, azaz akinek felmenői között volt rákbeteg, annak szervezetében nagyobb eséllyel alakul ki tumor.

Kapcsolódó tartalom

Utalhat öröklődő rákbetegségre, ha egyfajta daganattípus halmozottan fordul elő a családtagok között vagy ha nagyon fiatal életkorban jelentkezik rosszindulatú daganat, illetve amennyiben egy embernél több különálló elváltozás is van. Leggyakrabban az emlőrák és a vastagbélrák öröklődik – fejtette ki Bércesi Éva, a PTE Klinikai Központjának (PTE KK) klinikai onkológusa a tájékoztatáshoz mellékelt videófelvételen.

Fontos, hogy már huszonéves koruktól figyeljék azokat, akiknek a felmenői között előfordultak rákbetegek, ugyanis „ha sikerül időben észrevenni a betegséget, az százszázalékosan gyógyítható; ma már nem kell belehalni egy rosszindulatú daganatba” – mondta a szakember.

Kapcsolódó tartalom

Hadzsiev Kinga, a PTE KK Orvosi Genetikai Intézetének vezetője azt mondta, hogy a daganatok tíz százaléka az örökletesek közé tartozik, az esetleges betegek felkutatását pedig leegyszerűsíti, ha mindazok is részt vesznek genetikai vizsgálatokon, akik jelenleg rákban szenvednek.

Ha ki tudnak mutatni egy – fokozott daganatkockázattal összefüggésbe hozható – génhibát, akkor ezt a még egészséges családtagoknál célzottan kutathatják, és így megelőzhetik a betegség kialakulását – emelte ki a szakember.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még