Fontos

Nívódíjat kapott a Magyar Távirati Iroda szerkesztősége

Szabad szemmel eddig észre sem vették, ami évezredek óta a barlangban lapult

| Szerző: hirado.hu
Régészek eddig nem látott, háromdimenziós barlangrajzokat azonosítottak egy spanyolországi barlang falain. A kutatócsapat a sztereokópiás képalkotási eljárás segítségével három eddig rejtve maradt rajzot fedezett fel.

Kapcsolódó tartalom

Eddig rejtve maradt barlangrajzokat fedeztek fel a La Pasiega barlangban. A helyszínen először 1911-ben találtak a paleolitikumból származó alkotásokat, de most a régészek eddig nem látott alkotásokat tártak fel.

A sztereokópiás képalkotási eljárás gyökerei az 1800-as évek elejére nyúlnak vissza, de a módszer a View Master – virtuális valóság nevű eszközzel vált a leginkább ismertté, amelyben egy szemüveget kell felhelyezni, a vetített képeket pedig enyhén eltolva látjuk, amit az agyunk feldolgoz és egybetesz, így térben látjuk a valójában kétdimenziós képet. A módszer segítségével egy képpel a térlátás illúziója valósul meg.

A barlangfestmények Európában jól ismert alkotások, amelyek legalább negyvenezer éves múltra tekintenek vissza. Bár a régészek már több mint egy évszázada tanulmányozzák a barlangfestményeket, eddig inkább a minták kétdimenziós jellemzőire összpontosítottak.

A közelmúltban a régészek körében népszerűvé váltak a háromdimenziós rögzítési és megtekintési módszerek, melyek a kétdimenziós módszereknél sokkal több részletet rögzítenek.

Az Antiquity című folyóiratban megjelent új tanulmányban a régészek sztereoszkópos felvételek segítségével vizsgálták meg a La Pasiega barlangból származó barlangrajzokat.

Raquel Asiain, a madridi Complutense Egyetem régésze és fotóművésze kollégáival egy egyszerű módszert dolgozott ki a barlangfalak és a rajtuk lévő műalkotások háromdimenziós megörökítésére. Az egymástól 6,4 centiméter távolságra – egy felnőtt ember két pupillája közötti átlagos távolság – készített nagy felbontású fényképeket egyszerre nézve az agyunk háromdimenziós képet formál azokból. Bár a sztereoszkópikus fotópárokat leginkább egy szemüvegszerű megfigyelő eszközzel lehet látni, a rejtett 3D-s kép szabad szemmel is észrevehető.

Kapcsolódó tartalom

Több mint hétszáz állatábrázolás, szimbólum, pont és vonal borítja a La Pasiega falait, amelyet először 1911-ben fedeztek fel. A sztereoszkópos fényképezéssel végzett szisztematikus vizsgálattal azonban Asiain három eddig rejtve maradt rajzot fedeztek fel: két lovat és egy őstulkot.

„A paleolitikus barlangművészetben a művészek a barlangok természetes formáit használták fel festményeik megalkotásához. A barlangok eme háromdimenziós érzékelésének megőrzése volt az egyik ok, ami arra inspirált, hogy teszteljem a sztereoszkópos képeket” – mondta Asiain.

A régészek úgy vélik, hogy a sztereoszkópikus képek közzététele sokkal közelebb viheti az embereket a művészet megtapasztalásához, mint eddig.

A kutatócsapat további módszerek kipróbálását is tervezi a barlangrajzokon, hogy megtudják, az ősi művészek modellezték-e a sziklát, belefaragtak-e, hogy térbeli alakzatokat hozzanak létre.

Forrás: Live Science

Ajánljuk még