Aktuális

Halálos balesetet okozó embercsempészt ítéltek el Komáromban

Közel 1900 évvel ezelőtt rejtették el, most bukkantak rá a régészek

| Szerző: hirado.hu
Négy római kardot és egy gerelyt találtak Izraelben régészek – jelentette az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szerdán. Az archeológusok szerint a fegyvereket zsidó felkelők zsákmányolhatták római katonáktól, majd rejtették el azokat a Júdeai sivatagban mintegy 1900 évvel ezelőtt.

Az Ein Gedi Természetvédelmi Terület egyik barlangjának titkos kamrájában bukkantak a kiváló állapotban fennmaradt hosszú, egyenes kardokra és a gerelyfejre.

A The Jerusalem Post című újság hírportálja az IAA egyik munkatársára hivatkozva bejelentette:

lehetséges, hogy a jövőben sikerül egy egykor élt ember DNS-ét is azonosítani a kardokon, s ez további érdekes részletekkel szolgálhat majd.

Három kard pengéje 60-65 cm hosszú, a negyediké csak 45 centiméteres.

Az Ariel Egyetem két tudósa, Aszaf Gayer és Boaz Langford geológus azért kutatta a fegyvereket rejtő barlangot, hogy multispektrális felvételeket készítsenek az egyik cseppkövön korábban megtalált, tintával írt héber feliratokról.

Eközben bukkantak rá véletlenül a rejtekhelyre, ahol fa- és bőrdarabokat, és szíjakat is találtak, melyek egykor a kardok hüvelyét alkothatták.

Egyetlen kardot találni ritka – hát négyet? Ez egy álom! Megdörzsöltük a szemünket, hogy elhiggyük ”– mondták a kutatók.

Kapcsolódó tartalom

Eitan Klein, az IAA egyik igazgatója szerint a lázadók azért helyezték el ezen a titkos helyen a fegyvereket, mert nem akarták, hogy a római hatóságok tudomást szerezzenek birtoklásukról.

A kutatók megpróbálják azonosítani az egykori tulajdonosokat, hogy hol és kik készítették a fegyvereket, és meghatározni az elrejtésükhöz vezető történelmi eseményt. Jelenleg az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy az i.sz. 132-135 közötti Bar Kochba-lázadáshoz köthetően kerültek a barlangba.

Az ókori római fegyvereket szerda délelőtt mutatták be egy sajtótájékoztatón.

Ajánljuk még