Időjárás

Lassan visszatér a nyár, mutatjuk a mai csúcshőmérsékletet

Újabb nyomra bukkantak a több mint 80 éve eltűnt legendás női pilóta repülőgépét kereső kutatók

| Szerző: hirado.hu
Amelia Earhart 1937-ben tűnt el nyomtalanul, amikor első nőként megkísérelte egyedül körberepülni a Földet, repülőgépének roncsait azóta is keresik. 86 évvel a pilóta eltűnése után azonban újabb nyomra bukkantak a kutatók.

Újabb nyomra bukkantak Amelia Earhart repülőgépének majdnem kilenc évtizedes keresésében – írja a Daily Mail.

Egy 2009-ben, a csendes-óceáni Nikumaroro-sziget (egy távoli atoll Új-Zéland és Hawaii között) környékén végrehajtott expedíció során készült fotón egy repülőgépről származó alkatrészt fedeztek fel a víz alatt. A motorburkolat-darab feltehetőleg Amelia Earhart gépének része lehetett.

Több szakértő megerősítette a lapnak, hogy a fotón látható tárgy régi repülőgépről származó motorburkolat lehet.

Kapcsolódó tartalom

„A motorburkolathoz és a légcsavar tengelyéhez való hasonlóságot csak évekkel később vettük észre, még a pontos helyet sem jegyezték fel akkoriban. Ezért nem vezettek eredményre a tárgy újbóli lokalizálására tett kísérletek” – magyarázta Ric Gillespie, egy régi repülőgépek helyreállításával foglalkozó vállalkozás vezetője.

Earhart csontvázát találhatták meg

A lap felidézte, hogy egy évvel a katasztrófa után Nagy-Britannia gyarmatosította a Nikumaroro-szigetet, és a betelepedők arról számoltak be, hogy

repülőgépek darabjait, 1930as évekből származó üvegpalackokat, továbbá csontokat találtak egy tábortűz helye közelében.

Utóbbiak a kutatók szerint egy Earharthoz hasonló testalkatú nőtől származhattak – írja a National Geographic. Azonban soha nem találtak hiteles bizonyítékot arra, hogy Amelia Earhart leszállt a lakatlan szigetre.

Kapcsolódó tartalom

Tavaly év végén a Penn State sugárzástudományi és mérnöki központjának tudósai soha nem látott betűket találtak azokon fémlemezeken, amelyeket 1991-ben leltek a szigeten, ám később kiderült, hogy a lelet valószínűleg egy második világháborús repülőgép roncsából származik.

Hivatalos álláspont kontra összeesküvés-elmélet

A hivatalos amerikai álláspont szerint

a repülőgépből kifogyhatott az üzemanyag útban a Howland-sziget felé, és az óceánba zuhant

– írja a National Geographic.

A Howland-sziget mintegy 640 kilométerre fekszik Nikumaroro szigetétől, ami Earhart utolsó üzemanyagfelvételi lehetősége lett volna, mielőtt Kaliforniába repül, hogy befejezze 29 ezer mérföldes (kb. 46 670 kilométeres) történelmi útját.

Kapcsolódó tartalom

Egy másik elmélet szerint Earhart és Noonan a Marshall-szigeteken szállt le, ahol a japánok túszul ejtették őket. Ennek az elméletnek a hívei úgy vélik, hogy a földkerülő utazók végül álnéven tértek vissza az Egyesült Államokba.

Amelia Earhart volt az első nő, aki egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt, valamint 1931-ben 5612 kilométer magasra repült, ezzel új magassági rekordot állított fel.

Forrás: New York Post

Kiemelt kép: Archív felvétel Amelia Earhartról, a repülés történetének egyik női úttörőjéről. (Fotó: MTI/CP)

Ajánljuk még