Lényeges

Kim Dzsong-un ismét rakétákkal riogatta Észak-Korea szomszédait

Félidejéhez érkezett a magyar űrhajósok felkészülése

Félidejéhez érkezett a Hunor Űrprogram felkészítője. Négy leendő űrhajós verseng, akik azt mondták, minden percét élvezik a tanulásnak. Javában tartanak még az edzések, és több vizsgát is kell még tenniük ahhoz, hogy a szakemberek ki tudják választani közülük a legalkalmasabb jelöltet.

Embert próbáló feladatok nap mint nap a vízben, a földön, és a levegőben. Minden erejüket össze kell szedniük a magyar űrhajósjelölteknek, hogy a lehető legjobban teljesítsenek.

„Túl vagyunk már a túlélő kiképzésen, túl vagyunk rengeteg elméleti tárgyon, a fizikai felkészítésünk folyamatosan halad, de a repülőképzésünk, a polgári pilóta képzésünkben is már egyre közelebb vagyunk a vizsgához, így a nyomás is fokozódik rajtunk” – mondta Schlégl Ádám ortopédsebész, űrhajósjelölt.

Mind a négyen a Hunor magyar űrhajós program jelöltjei, akiket 240 jelentkezőből választottak ki.

A legjobbak között van egy repülőgép tervező mérnök, egy ortopédsebész, egy erősáramú villamosmérnök és egy fejlesztőmérnök, akik abban mindannyian egyetértettek, hogy napról napra nagyobb a nyomás. Ennek ellenére azt mondták: a kiképzés minden másodpercét élvezik.

Kapcsolódó tartalom

„Ilyen közegben nem nagyon mozogtam még korábban, alapjába véve folyamatosan tanítanak minket, oktatnak minket, van egy nagyon komplex fizikai felkészítésünk mindemellett, ami azért elég nagy kihívás és ugye elég hosszú egyébként az egész program ebből a szempontból kimerítő, de abszolút izgalmas és élvezetes dolog” – fogalmazott Cserényi Gyula erősáramú villamosmérnök, szintén űrhajósjelölt.

Pontos ütemterv szerint zajlik a felkészülés: tanulnak biológiát, kémiát, fizikát és ellátogatnak majd különböző űrügynökségekhez, köztük a NASA-hoz is.

De sok a gyakorlat is, a repülős képzés után pilótavizsgát kell majd tenniük. Ezzel együtt testileg és lelkileg is felkészítik őket az űrutazásra.

„Egy folyamatos felmérésen veszünk részt, hogy az ember mindig egyre jobb és jobb legyen, és ezt nem mindig egyszerű összetenni, hogy utána meg bent ülj egy elméleti felkészítési órán, amiből aztán szintén vizsgáznunk kell, feladatunk van, házifeladatunk vagy szakmai munkáink vannak belőle, majd ezek után még be kell ülni a repülőgépbe” – ismertette Szakály András repülőipari-tervezőmérnök, űrhajósjelölt.

Kapcsolódó tartalom

Félidejéhez érkezett a felkészülés

Egyre közelebb a cél: feljutni a Nemzetközi Űrállomásra ez lesz a legjobb magyar asztronauta jutalma 2024 végén.

„Lesz még bőven tantárgy, amit meg kell tanulnunk, lesz még vizsga is, amit le kell raknunk, úgyhogy még az értékelés az javában folyik négyünk között, ehhez nyilván beletartozik mind az egészségügyi rész, mind pedig a repülés” – fogalmazott Kapu Tibor fejlesztőmérnök, űrhajósjelölt.

A felkészülés minden mozzanatáról beszámol a közmédia. A Kossuth Rádió Irány az űr című műsorában például: ahol júniustól rendszeresen végig kísérhetik a hallgatók a kiképzési folyamatot. Az adást a hirado.hu és a Kossuth Rádió közösségi oldalán is lehet nézni, illetve hallgatni.

Kiemelt képen: Szakály András, Kapu Tibor, Cserényi Gyula és Schlégl Ádám (b-j) űrhajósjelöltek a közmédia óbudai gyártóbázisán, Kossuth Rádió Irány az űr! című műsorának felvételén 2023. június 5-én. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még