Aktuális

HÉV-vel és villamossal sem lesz egyszerű ma a közlekedés

Évezredek óta kíséri a Földet, a kutatók nem tudják, honnan származhat

| Szerző: hirado.hu
Szakértők egy csoportja nemrég egy Föld körül keringő aszteroidát fedezett fel, amely több mint kétezer éve kapcsolódik hozzá. Az objektum hasonló idő alatt kerüli meg a Napot, mint bolygónk, igaz, a Föld gravitációja csak kis mértékben hat rá.

A kisbolygó a becslések alapján mintegy 15 méter széles, keringése során pedig legfeljebb 14 millió kilométerre közelít meg minket. Összehasonlításképpen: a Hold 3474 kilométer átmérőjű, és 364 ezer kilométerre található, amikor a Földhöz legközelebb jár.

A 2023 FW13 elnevezésű aszteroidát először idén márciusban a Hawaii-szigeteken található Pan-STARRS nevű űrtávcsővel figyelték meg. Az égitest létezését két másik teleszkóppal is megerősítették, majd április 1-jén a Nemzetközi Csillagászati Unió hivatalos listájára is felvette az objektumot.

A számítások alapján az aszteroida legalább időszámítás előtt 100 óta követi a Földet, és nagyjából 3700-ig velünk maradhat.

Noha csillagászati szempontból közel fekszik, nem fenyegeti becsapódással a bolygót.

A hírek szerint nem az újonnan észlelt aszteroida az egyetlen ismert holdszerű égitestünk. Ebbe a kategóriába sorolható a Kamo’oalewa, amely többek szerint a Holdból válhatott ki.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Newsweek

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még