Aktuális

Eltépett papírszalagként hullott alá az újra összeomló híd: videón ahogy pillanatok alatt semmivé lesz

Egy útépítés során bukkantak rá az azték kincsre

| Szerző: hirado.hu
A huasztek civilizációt egy időben az Azték Birodalom is bekebelezte, végül az európai hódítás hozta el a kultúra bukását.

Egy amajaci uralkodó szobrára bukkantak a kelet-mexikói Hidalgo Amajacban – számol be a Heritage Daily. A régiót egykor a huasztek civilizáció uralta, ezen kultúra az időszámítás előtti 10. században alakult ki, fénykorát pedig a posztklasszikus korban, Teotihuacan bukása és az Azték Birodalom megszületése között élte.

Kapcsolódó tartalom

Az időszámítás szerinti 15. század közepén I. Moctezuma (Kr. u. 1398-1469) azték uralkodó meghódította a huasztekokat, de a birodalomnak fizetett adójukkal megtarthatták a helyi önkormányzatiságuk nagy részét. A huasztek civilizáció a spanyol hódítás során, 1519 és az 1530-as évek között bukott el – írja a National Geographic. 

A most feltárt szobrot munkások fedezték fel egy útépítés során. A Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei szerint az alkotás a korai posztklasszikus korból (időszámítás szerint 1100-1200) származik, valószínűleg egy köztérről távolították el, és megóvás céljával temették el.


A szobor 1,54 méter magas, 200-250 kilogrammot nyom, és egy helyi uralkodót ábrázol, aki ünnepi fejdíszt visel, hasonlóan az El Tajínnál előkerült királyszobrokhoz. Hogy pontosan ki lehet az ősi uralkodó, azt nem tudni.

Kapcsolódó tartalom

Nem ez az első szobor, amelyet Hidalgo Amajac területén találtak, 2021-ben egy narancsligetben fedeztek fel egy 2 méter magas alkotást. Az amajaci ifjú hölgy néven ismert szobor egy fejdíszt és bokáig érő szoknyát viselő őslakos nőt ábrázol.

Ajánljuk még