Aktuális

Joe Biden feje koppant a helikopter ajtaján

A valóságban is megalkothatják az öngyógyuló Terminátorokat?

| Szerző: hirado.hu
A robotok hamarosan a Terminátor-filmsorozat kiborg bérgyilkosához hasonló bőrbe bújhatnak, miután a Stanford Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ultra realisztikus öngyógyuló anyagot.

A kutatók évek óta tanulmányozzák és fejlesztik a robotok számára készült bőranyagokat. A Stanford professzora, Zhenan Bao pedig már 2012-ben bemutatta a fejlesztés első változatát.

Több mint egy évtizeddel később Bao és kutatótársai még tovább fejlesztették tanulmányaikat, és mostanra eljutottak oda, hogy a szintetikus bőr rétegei már képesek önfelismerésre és az egymáshoz igazodásra, amikor megsérülnek, vagyis képesek az öngyógyulásra.

via GIPHY

A stanfordi kutatók által előállított anyagok az emberi bőrhöz hasonlóan képesek érzékelni a körülöttük bekövetkező termikus, mechanikai vagy elektromos változásokat.

Kapcsolódó tartalom

Puha és nyújtható. De ha átszúrjuk, felsértjük vagy megvágjuk, minden egyes réteg szelektíven gyógyul, hogy helyreállítsa eredeti önmagát. Pontosan úgy, mint a valódi bőr” – mondta Sam Root társkutató.

Ha az anyag megsérül, 158 Celsius-fokra felmelegítve mindössze 24 óra alatt képes öngyógyulni, míg ugyanez a gyógyulási folyamat szobahőmérsékleten körülbelül egy hétig tart.

via GIPHY

Ennek köszönhetően pedig – Renee Zhao társkutató szerint – „a mágneses mezővel irányított navigációval és az indukciós fűtéssel kombinálva talán képesek lehetünk olyan rekonfigurálható lágy robotokat építeni, amelyek igény szerint változtatják alakjukat és érzékelik deformációjukat”.

Forrás: Fox News

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/ EPA/EFE/Columbia TriStar/Robert Zucker)

Ajánljuk még