Aktuális

Folyamatban van a Suhajda Szilárd mentésére szervezett akció

Szoftverhiba miatt zuhanhatott le a Hakuto-R japán holdszonda

Az utolsó pillanatban szabadesésbe kezdett és a Hold felszínébe csapódott a japán Ispace űrkutatási vállalat Hakuto-R nevű kereskedelmi holdszondája; a cég illetékesei pénteken elmondták, hogy a baleset szoftverhiba és a leszállás helyének utolsó pillanatban való megváltoztatása miatt következhetett be.

A szondának eredetileg sík terepen kellett volna landolnia, de a decemberi indítás előtt a célpontot egy kráterre változtatták. A kráter meredek sziklája valószínűleg összezavarta a fedélzeti szoftvert, és a kétméteres űreszköz öt kilométeres magasságból szabadesésbe kezdett, és a Hold felszínébe csapódott.

Hakamada Takesi vezérigazgató és alapító elmondta, hogy a vállalat 2024-ben újabb Holdra szállást kísérel meg, tanulva az elkövetett hibákból.

A harmadik kísérletet 2025-re tervezik.

Mindeddig csak állami űrkutatási ügynökségek missziói jutottak el a Holdra, és csupán három kormánynak sikerült elérnie ezt a mérföldkövet: Oroszországnak, az Egyesült Államoknak és Kínának.

Kapcsolódó tartalom

Az Ispace lehetett volna az első magáncég, amely sikeres Holdra szállást hajt végre. Egy izraeli nonprofit szervezet 2019-ben próbálkozott, de az a kísérlet is balul sült el.

Két amerikai magáncég, az Astrobotic és az Intuitive Machines szintén tervezi már saját Hold-küldetését.

A 2,3 méter magas és kiterjesztett leszálló talpakkal 2,6 méter széles Hakuto-R tavaly decemberben indult útnak a SpaceX amerikai űripari cég Falcon-9 hordozórakétájával a floridai Cape Canaveralból.

A misszió célja egyebek között az lett volna, hogy eljuttassa a Holdra az Egyesült Arab Emírségek űrkutatási hivatala által kifejlesztett holdjárót és a Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) kisméretű robotját. 2023 a kínai naptár szerint a nyúl éve, a Hakuto név pedig a japán mitológia fehér nyulára utal, amely a legenda szerint a Holdon él.

Ajánljuk még