Fontos

Szijjártó Péter: Az Európai Bizottság jóváhagyta az új paksi blokkok építéséről szóló szerződésmódosítást

Díjat nyert a Komondor, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség szuperszámítógépe

Idén először adták át az ICT Global magazin által alapított „ICT Global Enterprise Award” elismerést, a kormányzat számára fejlesztett kategóriában a Komondor, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép fejlesztése nyert – közölte a KIFÜ az MTI-vel csütörtökön.

A Komondor az egyetlen olyan szuperszámítógép Magyarországon, amelyet az innovatív kis- és középvállalkozások is használhatnak – emelték ki a közleményben.

A közlemény szerint

több mint 20 éve üzemeltet világszínvonalú High Performance Computing (HPC) infrastruktúrákat a KIFÜ.

Ennek a munkának a legújabb fejlesztése az idén januárban átadott és beüzemelt Komondor, amely a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit rangsoroló, friss TOP 500-as listán a 229. helyet, a világ legenergiahatékonyabb szuperszámítógépeit rangsoroló Green500-as júniusi listán pedig az előkelő 21. helyet foglalja el.

Kapcsolódó tartalom

A KIFÜ nagyon szigorú energiahatékonysági kritériumokat támasztott a Komondorral szemben, így sikerült a világszinten kiemelkedő eredményt elérnie – tették hozzá.

A Komondor szuperszámítógép átadása óta további részekkel bővült, hogy lehetőséget teremtsen a piaci felhasználói létszám jelentős gyarapodására.

Az ICT Global szakmai díjára azok az infokommunikációs technológiát fejlesztő és üzemeltető szervezetek pályázhattak, amelyek 2022 májusa és 2023 áprilisa között hajtottak végre jelentős termékfejlesztést, szolgáltatás- vagy rendszerbevezetést.

A KIFÜ a HPC fejlesztéseivel pályázott az „ICT Global Enterprise Award Best Government Supplier” díjra.

Spaller Endre, a KIFÜ elnöke a közlemény szerint a díjátadón kiemelte:

a Komondor a kutatásban és innovációban tevékenykedő partnerek számára elérhető, legkorszerűbb informatikai infrastruktúrának számít.

Jelenleg 12 felsőoktatási intézménnyel és közel 70 kkv-val van a KIFÜ-nek együttműködési megállapodása, de a cél az, hogy ezek a számok tovább nőjenek.

Ajánljuk még