Fontos

Nagy bejelentésre készülhet DeSantis – Trumppal veheti fel a harcot?

Technikai probléma miatt elhalasztották a dél-koreai Nuri űrrakéta fellövését

Dél-Korea műszaki okokra hivatkozva elhalasztotta saját fejlesztésű Nuri (KSLV-II) űrrakétájának szerdára tervezett fellövését – jelentette be az ország déli partvidékén lévő űrközpontban, a Naro Space Centerben egy kormányzati tisztviselő.

A technikai hibát az előkészületek utolsó szakaszában fedezték fel. „Egy héliumszelep vezérlése közben kommunikációs problémát vettek észre az indításvezérlő számítógép és az indítóállványt vezérlő számítógép között”- tájékoztatott Oh Te Szeog, a tudományos és informatikai tárca miniszterhelyettese.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette: magát a szelepet rendben találták, de a rendszerben fennakadás keletkezhetett volna az automatikus működés során, így kénytelenek voltak elhalasztani a szerdára ütemezett indítást.

A szakemberek közvetlenül azelőtt észlelték a problémát, hogy az üzemanyagot és oxidálószert elkezdték volna befecskendezni a rakétába.

Az indítást végző felügyelőbizottság, amely a halasztásról döntött, dönt majd arról is, hogy Dél-Korea csütörtökön hajtja-e végre a 200 tonnás Nuri kilövését.

Kapcsolódó tartalom

A sikeres indítás Dél-Korea képességét igazolná arra, hogy saját rakétával műholdakat állítson pályára.

A Nuri ez alkalommal nyolc műholdat juttatna az űrbe, ezek mindegyike saját küldetéssel rendelkezik. Köztük van az ország első katonai kémműholdja is.

Az űrrakétát tavaly júniusban tesztelték második alkalommal sikeresen. Így Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Japán és India után a világon hetedik országként immár Dél-Korea is képes saját fejlesztésű űrrakétával több mint egytonnás műholdak felbocsátására.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még