Aktuális

Második világháborús légibombát találtak Csepelen

A NASA közölte: ennyi időnk lenne felkészülni a sötétségre

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai űrügynökség egy új, mesterséges intelligencián alapuló rendszert fejlesztett a Földet veszélyeztető, pusztító napviharok előrejelzésére. A kutatásból az is kiderült, mennyi ideje lenne az emberiségnek felkészülni a katasztrófára.

 

A NASA nemrég kifejlesztette új, mesterséges intelligencián alapuló rendszerét, amely képes „megjósolni” a pusztító geomágneses napviharok közeledtét.

A szakértők szerint a Nap utóbbi időben láthatóan felfokozott aktivitása jelenleg nem veszélyezteti a bolygónkat, azonban egy hatalmas koronakilövés elméletileg pusztító erejű geomágneses vihart is okozhatna a Földön.

Egy világméretű katasztrófa órákra kiüthetné az áramellátást és az internetet, globális kommunikációs zavarokat okozna, és megnövelné a sugárzást a pólusok környékén, ami arra kényszerítené a légitársaságokat, hogy átirányítsák a járatokat.

Bár a NASA rendszere a létező legmodernebb technológiát használja a napviharok előrejelzésére, az űrhivatal közölte, hogy a lakosságot a kritikus eseményre mindössze

30 perccel a bekövetkezés előtt lenne képes figyelmeztetni.

Ez azonban nem biztos, hogy elegendő idő lenne ahhoz, hogy a világ felkészüljön a teljes sötétségre.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Science Alert

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még