Időjárás

Zivatarok áztatják ma az országot, több vármegyére riasztást adtak ki

Misztikus zajokat észleltek, egyelőre nincs rájuk magyarázat

| Szerző: hirado.hu
Azonosítatlan morajlást rögzítettek a sztratoszféra hangzásvilágát vizsgáló speciális ballonok a Föld sztratoszférájában.

Speciális ballonos műszerekkel rejtélyes, ultra alacsony frekvenciájú zajokat észleltek a Föld légkörében. A kutatók vizsgálják a rögzített morajokat, de egyelőre nem tudták meghatározni az eredetüket.

A speciális műszerek által több mint húszezer méter magasan a Föld felszíne felett észlelt zajokat infrahangnak nevezik, mivel olyan mély hangok, hogy az emberi fül számára nem hallhatók. A rejtett alacsony frekvenciájú hangok – köztük a mennydörgés, az óceán hullámai, rakétakilövések, városok, szélturbinák, sőt repülőgépek, vonatok és autók – közül választották ki a furcsa infrahangokat, amelyekre eddig nem volt magyarázat.

„A sztratoszférában rejtélyes infrahangok jelennek meg óránként néhányszor, de ezek forrása teljesen ismeretlen”

– mondta Daniel Bowman, a vizsgálat vezetője, az új-mexikói Sandia Nemzeti Laboratórium vezető kutatója.

A sztratoszféra a Föld felszíne felett körülbelül 14,5 kilométerrel kezdődő és nagyjából 50 kilométeres magasságig terjedő légköri réteg. Ebben a magasságban a hangok többsége a Föld felszínéről származó ultra alacsony frekvenciájú visszhangokból származik.

Kapcsolódó tartalom

A sztratoszféra hangzásvilágának megmintázásához Bowman és kollégái 7 méter széles műanyag léggömböket építettek, amelyekbe mikrobarométereknek nevezett infrahang-érzékelőket szereltek, és szénport adtak hozzá.

„Ezek a ballonok alapvetően óriási műanyag zacskók, amelyek belsejében némi szénpor van, hogy sötét legyen. Amikor a nap rásüt a sötét léggömbökre, a benne lévő levegő felmelegszik és felhajtóerőssé válik. Ez a passzív napenergia elegendő ahhoz, hogy a ballonokat a felszínről több mint 20 kilométer magasra emeljük az égbe” – mondta Bowman.

A kutatók 2016-ban az első léggömb felbocsátása után összesen 50 léggömböt küldtek az égbe, hogy mintát vegyenek a sztratoszféra alacsony dübörgéseiből. A szakértők kezdetben a vulkánkitörésekből származó hangok rögzítését tűzték ki célul, de tanulmányozták az általuk felvett egyéb hangokat is, és GPS segítségével több száz mérföldes repülési útvonalakon követték nyomon a ballonokat.

A ballonok rögzítettek olyan hangokat is, amelyeknek a jeleit nem lehetett nyomon követni. A tudósoknak van néhány elképzelésük arra vonatkozóan, hogy mik lehetnek ezek a rejtélyes zajok, és ezek a légköri turbulencia egy eddig nem észlelt formájától kezdve a felismerhetetlenné torzult, alulról jövő visszhangokig terjednek, de ezek egyelőre csak feltételezések, kétséget kizáróan nem tudják meghatározni az eredetüket.

A szakértők jelenleg is vizsgálják a rögzített hangokat, és tanulmányozzák a hangok évszakonkénti és a világ különböző régióiban tapasztalható változékonyságát.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Forrás: Live Science

Ajánljuk még