Időjárás

Zivatarok áztatják ma az országot, több vármegyére riasztást adtak ki

A fosszilis üzemanyagok előállítói felelősek az észak-amerikai erdőtüzek egyharmadáért

A világ legnagyobb fosszilisüzemanyag-termelői felelősek az elmúlt negyven évben Észak-Amerika nyugati részén tomboló erdőtüzek által felperzselt terület több mint egyharmadáért – derült ki az Environmental Research Letters című tudományos folyóiratban frissen közzétett tanulmányok egyikéből.

Az Egyesült Államok nyugati részén és Kanada délnyugati részén pusztító erdőtüzek egyre súlyosabbakká váltak az elmúlt évtizedekben – hívta fel a figyelmet a tanulmány vezető szerzője, Kristina Dahl, a Union of Concerned Scientists nevű szervezet munkatársa. A lángok nagyobb intenzitással terjednek, nagyobb területeket pusztítanak el, magasabbra csapnak fel és több évszakon át tartanak – magyarázta.

Kapcsolódó tartalom

Dahl elmondta, hogy eddig a lakosság viselte a pusztítás költségeit, ezért úgy látták, nagy szükség van arra, hogy jobban megértsük a nagy fosszilisüzemanyag-vállalatok szerepét a kedvezőtlen változásokban.

„Az ő szerepüket akartuk reflektorfénybe helyezni, hogy vállalják a felelősségüket a tüzekért és azok következményeiért”

– húzta alá a kutató.

A tudósok a vizsgált adatokat és az éghajlati modelleket kombinálták, hogy meghatározzák, milyen mértékben járult hozzá a 88 legnagyobb fosszilisüzemanyag-termelő – például az ExxonMobil, a BP, a Chevron és a Shell – szén-dioxid- és metánkibocsátása a légköri aszályhoz.

Arra a következtetésre jutottak, hogy ezeknek a vállalatoknak a kibocsátása felelős a globális átlaghőmérséklet 20. század eleje óta megfigyelt emelkedésének feléért, ami 0,5 Celsius fok.

Ez a hőmérséklet-emelkedés tizenegy százalékkal súlyosbította a vízgőznyomás-hiányt az Egyesült Államok nyugati légkörében.

A nagy vízgőznyomás-hiány miatt a levegő több nedvességet szív el a növényzetből és a talajból, ami azok kiszáradásához és gyúlékonyabb aljnövényzethez vezet.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a vízgőzhiány növekedésével a tüzek sújtotta területek is egyre kiterjedtebbek.

A Union of Concerned Scientists tanulmánya szerint az Egyesült Államok nyugati és Kanada délnyugati részén nyolcmillió hektárnyi terület pusztulása írható a legnagyobb fosszilisüzemanyag- és cementtermelők számlájára. Ez az 1986 és 2021 között Észak-Amerika nyugati részén az erdőtüzek által felperzselt terület 37 százalékának felel meg.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még