Megrázó

Leszakadt egy iskolai tornaterem plafonja, több diák megsérült

Kisfilmsorozat mutatja be a bölcsészettudományokat

Kilencrészes videósorozatot indított a Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) a Katt(anj) a tudományra! projekt részeként. A hetente jelentkező 10-15 perces epizódok mindegyike egy-egy önálló tudományterület működését mutatja be a BTK munkatársainak szemszögén keresztül.

A kisfilmek körbejárják a művészettörténet, a régészet, a néprajz, a történettudomány, az irodalomtörténet, a filozófia, az archeogenomika, a klasszika-filológia vagy a zenetudomány aktuális kérdéseit, az itt dolgozó kutatók munkájának hátterét és motivációit – olvasható a BTK pénteki közleményében.

A kisfilmek olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint például miként lesz valakiből a bölcsésztudományok kutatója. Milyen példaképek, meghatározó tanárok tudják alakítani a tudományos életpályákat? Hogyan működik egy-egy tudományterület, és milyen aktuális kutatások zajlanak a Kutatóközpont falai között? Melyek azok a kérdések, kihívások, amelyekkel nap mint nap szembesülnek a bölcsész kutatók?

Kapcsolódó tartalom

A sorozat mindegyik epizódja egy-egy tudományterületbe nyújt betekintést a BTK munkatársainak és intézeteinek segítségével. A stáb elkísérte a kutatókat terepre, levéltárakba, adattárakba, képtárakba és interjúkat készített velük.

Mint írták,

az alkotók célkitűzése az volt, hogy a filmekben a kutatók kerüljenek a középpontba, az egyes részek így az ő szemszögükön keresztül mutatják be az adott tudományterület sokszínűségét, az ott folyó kutatások aktuális kérdéseit.

A sorozat első epizódja a művészettörténetről szól, bemutatva a BTK Művészettörténeti Intézetének legfőbb gyűjteményeit a klasszikus festményektől a kortárs képzőművészet izgalmas darabjaiig.

A kutatóintézet munkatársai által 2022-ben életre hívott Katt(anj) a tudományra! weboldal és Facebook-oldal célja a tudománynépszerűsítés, annak bemutatása, hogy milyen sokszínűek a bölcsészettudományok, és hogyan folyik a tudományos munka a kutatóközpontban.

Ajánljuk még