Aktuális

Baljós fordulat az időjárásban, jobb felkészülni

Vezető szerepet kíván betölteni a mesterséges intelligencia nemzetközi szabályozásában Japán

Kisida Fumio japán miniszterelnök szerint országa a G7-csoport soros elnökeként vezető szerepet kíván betölteni a mesterséges intelligencia használatára irányuló nemzetközi szabályozás megalkotásában – mondta a japán kormányfő az ország mesterséges intelligencia stratégiáját megvitató kormányzati bizottság első ülésén csütörtökön.

A mesterséges intelligencia képes pozitívan alakítani a gazdaságot és a társadalmat, de kockázatai is vannak. Mindkettőre megfelelően kell reagálnunk. Japánnak a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-csoport soros elnökeként vezető szerepet kell betöltenie a megegyezés előmozdításában és a szabályozás megalkotásában” – mondta Kisida a kormányzati bizottság első ülésén.

Kapcsolódó tartalom

A Macuo Jutaka, a Tokiói Egyetem professzora által vezetett kormányzati bizottság akadémikusokból, üzletemberekből és kormányzati tisztviselőkből áll, és azt vitatja meg hogy milyen módon lehetne jól felhasználni és szabályozni a mesterséges intelligenciát.

A szabályozási törekvések azért kerültek előtérbe, mert miközben a rohamosan fejlődő technológiák – mint például az amerikai OpenAI cég mesterséges intelligenciára épülő új chatbotja, a ChatGPT – felhasználását és fejlesztését sürgetik, a magánéletet érintő és egyéb kockázatok mérséklése pedig a háttérbe szorult.

A chatbotok olyan szoftveralkalmazások, amelyek az internetről és más forrásokból származó hatalmas mennyiségű adat felhasználásának segítségével kommunikálnak, ezáltal képesek a felhasználókkal valódi emberhez hasonlóan beszélgetést folytatni.

Kapcsolódó tartalom

A japán miniszterelnök lesz a házigazdája a május 19. és 21. között Hirosimában megrendezendő G7-csúcstalálkozónak, amelyen Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői vesznek részt.

A múlt hónapban, a csúcstalálkozót megelőzően ültek össze a G7-csoport technológiai miniszterei Japánban hogy nemzetközi szabványokat alkossanak a mesterséges intelligencia felelős használatának biztosítása érdekében.

Japán élen jár a technológiai fejlesztésekben, az ország miniszterelnöke a 2021-es első politikai beszédében azt mondta, hogy kormánya olyan vezető ágazatokba fog befektetni, mint a mesterséges intelligencia, és mindent megtesz azért, hogy a technológiai fejlesztések ne kerüljenek tengerentúli versenytársai birtokába.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még