Aktuális

A mexikói elnök kémkedéssel vádolja Washingtont

A tüdőrákszűrés fellendítése érdekében indul program az ország több pontján

A tüdőrákszűrések fellendítése, a vizsgálatokhoz való könnyebb hozzáférhetőség érdekében indul európai uniós program Magyarországon – tájékoztatta az európai rákellenes terv részeként megvalósuló, több éven át tartó akcióban részt vevő Pécsi Tudományegyetem (PTE) kedden az MTI-t.

Kapcsolódó tartalom

A baranyai felsőoktatási intézmény közleményében azt írták: az Európa-szerte zajló program keretében Magyarországon a PTE mellett a Debreceni Egyetem és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesz részt a várhatóan több ezer embert érintő vizsgálatokban.

Közölték: az úttörőnek számító új EU4Health (EU az Egészségért) projekt célja, hogy

megkönnyítse a tüdőrákszűrési programok végrehajtását, minimalizálja a szűrés akadályait és biztosítsa a vizsgálatokhoz való hozzáférhetőségét minden ember számára, társadalmi és gazdasági helyzettől függetlenül.

A közleményben Szántó Zalánt, a PTE Klinikai Központ orvosát, a projekt pécsi szakmai vezetőjét idézve kiemelték, hogy a program részeként csak Baranyában 800 alacsony dózisú CT-vizsgálat elvégzésére nyílik lehetőség a következő két évben.

A program során olyan kérdésekre kaphatnak választ a szakemberek, hogy miként lehet a legjobban megvalósítani a tüdőrák költséghatékony szűrőprogramját és milyen hathatós módszerekkel érhetőek el a különösen magas kockázatnak kitett csoportok.

A közleményben kitértek arra, hogy

a tüdőrák a rák okozta elhalálozás vezető oka, a túlélési arány pedig sokkal magasabb, ha korán felismerik.

Jelezték: az alacsony dózisú computer tomográfiás vizsgálat (LDCT) biztonságos, egyszerű és hatékony módja a tüdőrák szűrésének, alkalmazásával ötödével csökkenthető a tüdőrák okozta halálesetek számát.

Az új európai uniós rákszűrési ajánlás arra ösztönzi a tagállamokat, hogy vizsgálják meg az LDCT megvalósíthatóságát és hatékonyságát a tüdőrák szempontjából magas kockázatnak kitett személyek szűrésére.

Kapcsolódó tartalom

Az EU által finanszírozott, SOLACE névre keresztelt projekt támogatja a tagállamokat a végrehajtásban, és személyre szabott eszköztárat biztosít a nemzeti és regionális központok számára a tüdőrákszűrési programok EU-szerte történő végrehajtásának megkönnyítéséhez, különös tekintettel azokra a csoportokra, amelyek az egészségügyi egyenlőtlenségek miatt nagyobb kockázatnak vannak kitéve – olvasható a kommünikében.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még