Aktuális

Tízezer forintért adta el a több mint negyedmilliót érő lopott biciklit

Megmutatjuk egy 30 ezer éve élt egyiptomi férfi arcát

| Szerző: hirado.hu
Egy 30 ezer évvel ezelőtt a mai Egyiptom területén élt férfi élethű arckifejezése támpontokat adhat az emberi evolúcióról. A régészek 1980-ban tárták fel a férfi csontvázmaradványait a Nílus-völgyben található régészeti lelőhelyen, és most élethűen rekonstruálták az arcát.

Az antropológiai elemzés kimutatta, hogy a férfi 17 és 29 év közötti volt, körülbelül 160 centiméter magas és afrikai származású. A csontváz az Egyiptomban talált Homo sapiens maradványok legrégebbi példánya, és a világon is az egyik legrégebbi maradvány, amit valaha felfedeztek. Azon kívül azonban, hogy egy kőbalta mellé temették, eddig nem sokat tudtak róla.

Most, több mint 40 évvel később, egy brazil kutatócsoport több tucat digitális kép segítségével rekonstruálta az arcát.

A csontvázon a csontok nagy része megmaradt, bár voltak veszteségek” – mondta Moacir Elias Santos, a brazíliai Ciro Flamarion Cardoso Régészeti Múzeum régésze. „Az arc rekonstruálásához szükséges főbb részek, például a koponya, jól megmaradt.” 

Kapcsolódó tartalom

A kutatás során a fókuszt arra helyezték, hogy mennyire és miben különbözik a mai modernebb állkapcsoktól a 30 ezer éves férfié.

A koponya általánosságban modern felépítésű, de egy része archaikus elemeket tartalmaz, például az állkapocs, amely sokkal robusztusabb, mint a modern embereké” – mondta Cícero Moraes brazil grafikus szakértő.

A kutatók remélik, hogy az ősi ember megismerése segíthet a régészeknek jobban megérteni, hogyan fejlődött az ember az idők során – írja a Live Science. 

Ajánljuk még