Baleset

Három kamion ütközött össze, az egyik járműbe egy ember beszorult

Mesterséges intelligencia döntött a bíró helyett egy gyilkossági ügyben

| Szerző: hirado.hu
Újraértelmezte az igazságos ítélet meghozatalát egy indiai bíróság, amikor a mesterséges intelligenciától kérdezték meg, szabadlábon engedhetik-e óvadék ellenében egy gyilkossági ügy vádlottját.

A forradalmi döntésre a Punjab és Haryana Legfelsőbb Bíróságon került sor egy 2020-ban gyilkosság vádjával letartóztatott férfi ügyében. A nyomozás aktáiból kiderült, hogy a férfi bántalmazott majd megölt egy nőt.

Kapcsolódó tartalom

A beszámolók szerint a férfi a tárgyalás során a börtönbüntetése felfüggesztését kérte. A tárgyalást vezető bíró, hogy a legigazságosabb döntés szülessen, végül a mesterséges intelligencia segítségét kérte, amely legújabb frissítésétől emberi szintű teljesítményt mutat különböző szakmai és tudományos mércék alapján.

A chatbotnak a követező kérdést tették fel: Mi a joggyakorlat egy kegyetlenül bántalmazó gyilkos ügyében?

Ha a támadót kegyetlenséggel járó erőszakos bűncselekménnyel vádolják, akkor a közösségre veszélyesnek és szökésveszélyesnek tekinthető. Ilyen esetekben a bíró kevésbé hajlamos az óvadék engedélyezésére, vagy nagyon magasra szabhatja az óvadék összegét, hogy biztosítsa, a vádlott megjelenik a bíróságon, és ne jelentsen veszélyt a közbiztonságra”– jött a válasz az MI-től.

Kapcsolódó tartalom

A „MI-ügyész” jogi szakvéleményével felfegyverkezve végül elutasította a vádlott óvadékra vonatkozó kérelmét a bíró azzal az indokkal, hogy kegyetlenül bántalmazta az áldozatát, mielőtt megölte volna őt – olvasható a New York Post cikkében. 

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még