Aktuális

Harminccenti hó esett, megbénult a közlekedés

Fantasztikus felfedezést tettek a tudósok a Hold felszínén

| Szerző: hirado.hu
Kínai tudósok megállapították, hogy akár 270 milliárd tonna vizet is rejthetnek a felszínén található érdekes, mikroszkopikus üveggyöngyök.

 

A felfedezést kínai tudósok tették a Csang-o–5 űrszonda segítségével a Holdról 2020-ban hozott kőzetminták vizsgálata alapján.

Az egyes üveggyöngyök mérete száz mikrométer körüli és egyenként 2000 mikrogramm vizet tárolhatnak.

Akár élet is lehet a Holdon a jövőben. (Forrás: Shutterstock)

A kutatók a vizsgálatok során megállapították, hogy a Hold lehetséges vízkörforgása erősen függ a naptevékenységektől. Ennek lényege, hogy a napszélben található hidrogénatomok a Hold felszínének kőzeteivel találkoznak, és azok oxigéntartalmú vegyületeivel vizet alkotnak.

A víz a holdi éjszakákon felgyülemlik, majd nappal a napsütés hatására elpárolog, kivéve azt, amit az üveggyöngyök elzárnak.

A rejtélyes képződmények az aszteroidabecsapódások során megolvasztott kőzetcseppekből jönnek létre, kihűlve pedig visszahullanak a felszínre. Évmilliárdok alatt ezek olyan nagy mennyiségben keletkeztek a Holdon, hogy a felszín alatt 12 méter mélységig tárolhatják a vizet, amely pár év alatt felgyülemlik bennük, folyamatosan megújuló, természetes víztároló réteget alkotva.

A felfedezés a jövőre nézve hasznos lehet egy Holdra telepítendő emberi bázis szempontjából, sőt, a tudósok szerint a körforgás hasonlóképpen működhet más légkör nélküli égitesteken is, vagyis gyakorlatilag egy univerzális vízforrást fedeztek fel.

Forrás: Science Alert

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még