Aktuális

Trump: Kezdhetünk imádkozni!

Hamarosan lerántják a leplet az új Hold-misszió fontos részletéről

| Szerző: hirado.hu
Egy hét múlva jelenti be a NASA és a Kanadai Űrügynökség annak a négy asztronautának a nevét, akik az Artemis 2 program részeseiként az űrbe utaznak. A küldetés – amely legkorábban 2024 novemberében esedékes – lesz az a misszió, ami az Artemis-program első emberes tesztrepüléseként zajlik le, és ami előkészíti a következő Holdra-szállást az Artemis 3 keretében.

Kapcsolódó tartalom

A NASA és a Kanadai Űrügynökség (CSA) április 3-án délután öt órakor jelenti be, hogy ki az a négy szerencsés asztronauta, aki az Artemis 2 legénységeként az űrbe utazik. A küldetés legkorábban 2024 novemberében indul, annyit már tudni, hogy három amerikai és egy kanadai űrhajós lesz a fedélzeten.

Az Apollo 17 1972 decemberében történt leszállása óta ez lesz az első személyzettel rendelkező űrhajó, ami túllépi az alacsony Föld körüli pályát. Az Apollót követő évtizedekben számtalanszor próbálkoztak újabb Hold-programok beindításával, de mindegyik kudarcot vallott.

Az Artemis 2 célja az, hogy az első személyzettel rendelkező Orion MPCV űrhajót Hold körüli pályára állítsa. A költségek csökkentése érdekében a NASA a jelenleg 23 nemzet által aláírt Artemis-megállapodással más felderítési struktúrát is kialakított. A megállapodások a békés űrkutatás kereteit jelentik, amelyek rövidebb távon egyesítik a Holdra menni kívánó más országok gazdasági erőforrásait. Emellett a NASA az Artemis holdkutatás költségeit olyan nagy szereplőkkel osztja meg, mint az Európai Űrügynökség, Japán vagy Kanada. Utóbbi régóta kötődik az Egyesült Államok űrprogramjához, kezdve az 1962 szeptemberében indított kanadai Alouette műholdmisszióval.

A napokban mutatta be a NASA és az Axiom Space az Artemis-küldetések során használandó, újonnan tervezett holdi űrruhákat, amiket az Artemis 2 legénysége tesztel az út során.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Forrás: Space.com

Ajánljuk még