Aktuális

Ön eltörölné az óraátállítást? Szavazzon!

A Föld és a Hold között száguld el egy aszteroida szombaton

Egy méretes aszteroida halad majd el a Föld és a Hold között szombaton este, biztonságos távolságban bolygónktól. Az aszteroidát, amely ekkor közelebb lesz a Földhöz, mint a Holdhoz, távcsővel is meg lehet majd figyelni.

A 2023 DZ2 névre keresztelt aszteroidát februárban fedezték fel a Kanári-szigeteken található La Palma Obszervatórium csillagászai. Az aszteroida szombaton lesz legközelebb a bolygónkhoz, csaknem 170 ezer kilométeres távolságban fog elhaladni a Föld mellett körülbelül óránként 28 ezer kilométeres sebességgel. Az aszteroidát, amely ekkor közelebb lesz a Földhöz, mint a Holdhoz, távcsővel is meg lehet majd figyelni.

Míg a Föld közelében gyakran haladnak el aszteroidák, a NASA szerint körülbelül évtizedenként egyszer fordul elő, hogy egy ilyen méretes aszteroida megközelíti a Földet. A tudósok becslése szerint az űrkőzet mérete 40–90 méter között van.

Kapcsolódó tartalom

A NASA szerint az aszteroida legközelebb 2026-ban tér vissza a Föld közelébe. A Virtual Telescope Project élő internetes közvetítést is mutat majd az aszteroidáról az esti órákban.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még