Rendkívüli

Gyalogosok közé hajtott egy autós, többen megsérültek

A kutatókat is meglepte, amit a szupermarket alatt találtak

| Szerző: hirado.hu
Ókori mozaikot találtak egy épülő szupermarketnél. A közelben fekszik egy római kori lelőhely, de a felfedezés így is meglepte a kutatókat.

Egy, a római kor idejéből származó, villa és fürdő maradványaira bukkanhattak a közép-angliai Olney területén, egy szupermarket építése közben – számol be a BBC. A városban, a mostani helyszíntől nem messze korábban felfedeztek egy hasonló korú lelőhelyet.

Kapcsolódó tartalom

A munkálatokat kísérő ásatást az Oxford Archaeology régészeti cég végzi, a szakértők szerint a megtalált mozaik komoly jelentőségű. Az ábra vörös, fehér és kék csempékből épül fel, az alkotást élénk színek és izgalmas minták jellemzik. A kutatók úgy gondolják, hogy a mozaik egy helyi út alá is belóg, ezért a feltárást nem tudták teljesen befejezni.

A National Geographic cikke szerint a hatóságokkal történt konzultálás után az Oxford Archaeology helyben végezte el az állapotmegőrzést. A leletre speciális anyagot vittek fel, így folytatódhat az építkezés anélkül, hogy kár esne az alkotásban

A helyszín elhelyezkedéséből adódóan jelentős római maradványokra számítottunk, de ennek a fantasztikus mozaiknak a felfedezése messze felülmúlta a várakozásokat” – mondta John Boothroyd, a csapat tagja. A szakértők azt tervezik, hogy a későbbiekben egy tanulmányban részletesen is leírják az eredményeket.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még